Dodik: "Saradnja sa Srbijom je najbolja moguća i nije uperena ni protiv koga"

Potpisan Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

04.08.2023. 14:31
  • Podijeli:
dodik_vučić_presica_una-64ccef6c7c01f.webp Foto: Una

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

Dokument je potpisan u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika,  člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon toga je uslijedila pres-konferencija na kojoj su se novinarima u Banjaluci obratili Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Milorad Dodik, predsjednk Republike Srpske rekao je danas nakon sastanka  u Banjaluci da su sa najvišim zvaničnicima iz Republike Srbije imali dva dana intenzivnog rada, veoma uspješne sastanke, te da je cilj da specijalne i paralelne veze budu još sadržajnije. 

"Kreirani su i novi projekti, saradnja je najbolja moguća i nije uperena protiv bilo koga. Takve optužbe dolaze od onih koji bi svojatali BiH, poput Bećirovića, (Denis Bećirović) skrnaveći i urušavajući Dejtonski sporazum.

Odlučili su se da prema RS idu sa rigoroznim mjerama, razgovarali smo o sankcijama, koje nisu lake i donesene su od sile koja po nalozima iz Sarajeva, koje RS i Srbiju stalno dovode u negativnu stranu.

Patloška situacija nametnuta od Bećirovića, koji stalno traži neprijatelje, a ne saradnike. Srbija je prijatelj svima, poštuje teritorijalni integritet BiH", kazao je Dodik.

Ističe kako je razgovarano o mnogim temama - brojinim projektima koji se realiziju, a neki su već i realizovani. 

 "Sokolac, Višegrad, Bileća, Nevesinje, Derventa su na spisku lokalnih zajednica u kojima ćemo raditi projekte.

Tu su Buk Bijela, Aerodrom Tebinje, saobraćjna infrastruktura, važno je i potpisivanje memoranduma za gradnji memorijalnih centara.

Podražavamo inicijativu o Otvorenom Balkanu protiv koje su u Sarajevu, patološki su protiv svega što dolazi iz Srbije.

Zahvalnost predsjedniku Srbije što je usmjerio pažnju prema Republici Srpskoj, to znači da nismo sami, znači više od materijalnog", poručio je Dodik.

Politika sankcija proizvodi negativne efekte

Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije zahvalio se danas u Banjaluci u ime cijele delgacije iz Srbije  na srdačnom dočeku.

"Nigdje nismo ovako dočekani. Srbija u potpumosti poštuje povelju UN, principe međunarodnog prava i u skladu s tim poštujemo sve norme Dejtonskog sporazuma i teritorijalni integritet BiH, ali i integritet entiteta i tri konstitutivna naroda", kazao je Vučić.

Naglasio je da od BiH očekuje da ta država poštuje teritorijalni integritet Sbije, što nije bio slučaj prilikom glasanja u Savjetu Eevrope.

"Imamo dobru saradnju i sa BiH i sa RS. 3,2 milijarde trgovinske razmjene sa BiH.

Poštujemo i imamo pijetet prema svim žrtvama, ali ne želimo da zaboravimo srpske žrtve.

O svim važnim pitanjima razgovarali smo i sa patrijarhom, obrazložio sam sve oko Kosova, Dodik je govorio o problemima koje ima RS, govorili smo i o sankcijama.

Ne možemo da govorimo da se ništa nije dogodilo, jer jeste, to su za nas teške stvari.

Zvaničan stav Srbije je - politika sankcija proizvodi negativne efekte, sankcije zvaničnicima RS smatramo neprimjerenim, prema sanksionisanim osobama ponašačemo se kao da sankcije ne postoje.

To je za nas jedina moguća odluka, iako teška i zbog toga će posljedice snositi i Srbija", kazao je Vučić.

Poručio je da neće više biti blokada na Dini, sve sankcionisane osobe su dobrodošle u Srbiju. 

"Uvjereni smo da te sankcije nikome neće donijeti dobro.

Želimo što bliže odnose i sa Bošnjacima i Hrvatima, ukidanje birokratskih prepreka, smatramo da bi Otvoreni Balkan doprinijeo tome.

Srbija je spremna da pruži finansijsku podršku opštinama u RS, ali i FBiH.

Ne razumijemo zašto je neko protiv otvaranja Konzulata Srbije u Bijeljini, zahvalni smo Komšiću i Cvijanovićevoj  koji su glasali za to", kazao je danas Vučić u Banjaluci..
 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()