Dodik najavio sastanak sa Putinom: "Snažan državnik koji razumije poziciju srpskog naroda"

Dodiku je danas uručena Medalja predsjedničke biblioteke "Jeljcin"

06.06.2024. 15:58
  • Podijeli:
putin dodik Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Tanjug-65d5faa2e8724.webp Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Tanjug

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će danas sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarati o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, te naveo da je riječ o snažnom državniku koji razumije poziciju srpskog naroda.

"Zamoliću ga za podršku u realizaciji određenih projekata koje imamo, te planirati kako i na koji način da naše odnose dodatno unaprijedimo", rekao je Dodik novinarima u Sankt Peterburgu, uoči sastanka sa Putinom.

Dodik je naveo da Rusija ima veoma koncipiran pristup, te da nije navijački nastrojena kada je riječ o situaciji BiH.

On je ponovio da je zajedničko pitanje srpskog i ruskog naroda pokušaj revizije istorije koju nameće njemački, ali i neki drugi narodi.

"NJemačka politička elita želi da revidira svoje učešće u Drugom svjetskom ratu, gdje je stradalo više od 30 miliona Rusa i milion Srba. Oni su to željeli i u Generalnoj skupštini UN, i to je interesantno pitanje o kojem ću razgovarati sa Putinom i zahvaliću za stav njegove zemlje prilikom glasanja u Generalnoj skupštini", istakao je Dodik u Sankt Peterburgu gdje učestvuje i na Međunarodnom ekonomskom forumu.

S tim u vezi, Dodik je naveo da predsjednik Vladimir Putin veoma dobro zna da se želi satanizovati srpski narod koji se borio protiv fašista.

On je napomenuo da će biti riječi i o planovima za budućnost kao i projekcijama koje bi Srpskoj pružile mogućnost prilagođavanja u datim uslovima.

"Putin je snažan državnik i pokazao je sposobnost da vodi veliku i moćnu Rusiju, i koji je u kritičnim trenucima morao da donosi teške odluke. Državni nacionalni interesi su bili ugroženi i morali su da se brane", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da će na sastanku biti riječi o BRIKS-u kojim predsjedava Rusija i da će zamoliti za prisustvo Republike Srpske na sjednici, kao i za njenu vidljivost u ovoj organizaciji. 

POTPISAN PLAN ZA SARADNJU VLADE SANKT PETERBURGA I SRPSKE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov potpisali su danas Zapisnik pregovora i Plana manifestacija za sprovođenje liste prioritetnih pravaca saradnje između vlada Sankt Peterburga i Republike Srpske od 2024. do 2026. godine, javio je izvještač Srne.

Dodik je Beglov su tokom sastanka razmijenili i prigodne poklone.

Sastanku su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović.

Dodik je naglasio da Republika Srpska i Rusija sarađuju u oblasti medicine i da će razvijati tu saradnju i na ekonomskom planu, vođeni činjenicom da postoji mnogo zajedničkih interesa u tom segmentu.

"Ponosan sam na prijateljstvo Srpske i Sankt Peterburga", dodao je Dodik.

Prethodno je Dodiku uručena Medalja predsjedničke biblioteke "Jeljcin" iz ovog ruskog grada, povodom obilježavanja 15 godina ove ustanove. Dodik se sastao i sa rukovodstvom kompanije "Ruske željeznice".

Predsjednik Srpske učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, za koji je prijavljeno više od 17.000 učesnika, ali i 3.400 predstavnika svjetskih medija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()