Dodik: Brisel treba da posmatra Balkan kao jedinstvenu geostratešku zonu

“Zemlje regiona u jednom paketu treba da postanu punopravne članice”

12.09.2022. 14:38
  • Podijeli:
Milorad Dodik_UNA (1).jpg Foto: UNA

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa usvojeni zaključci koji govore o tome da Brisel treba da posmatra Balkan kao jedinstvenu geostratešku zonu i da zemlje regiona u jednom paketu treba da postanu punopravne članice.

Dodik je nakon sastanka rekao da druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju u kojoj se govori o važnosti legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH, odnosno da nisu pristali na formulaciju u kojoj se govori o BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

On je istakao da bi Brisel u narednih pet godina trebalo da izdvoji više sredstava za podršku zemljama Balkana.

"U suprotnom, treba razmisliti kojim putem ići, jer smo vidjeli da su druge zemlje dobile kandidatski status, a nisu ispunile većinu uslova za takav čin", rekao je Dodik za RTRS.

On je naglasio da je ovakav format razgovora dobar, te da se nada da će biti nastavljen jer pruža priliku za razgovor i viđenje situacije drugih političkih predstavnika i predstavnika zemalja Balkana.

Dodik je naveo da je na sastanku govorio i o rusko-ukrajinskom sukobu, te da je bio u manjini kada je rekao da je riječ o specijalnoj operaciji i da male zemlje ne treba da se miješaju u sukobe velikih.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()