CIK objavio uputstvo za registraciju birača izvan BiH koji žele glasati na lokalnim izborima

Rok do 23. jula

03.07.2024. 12:24
  • Podijeli:
glasacki_listici_foto_AA (2)-1664709915352.webp Foto: AA

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je uputstvo državljanima BiH koji se žele prijaviti za glasanje. Oni prijavu mogu podnijeti putem zvanične web stranice CIK-a do ponoći 23. jula 2024. godine.

Državljani BiH koji su se prijavili da glasaju izvan BiH na prošlim Općim izborima putem portala e- Izbori, potrebno je da potvrde svoju prijavu, dopune eventualne izmjene ako ih je bilo i dostave potrebnu dokumentaciju.

Kako bi birač podnio prijavu neophodno je da do krajnjeg roka za podnošenje prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine:

Otvori korisnički nalog

Prijavi se na portal e-Izbori

Unese podatke za prijavu za glasanje izvan BiH

Priloži identifikaciona dokumenta

Nakon otvaranja korisničkog naloga na unesenu e-mail adresu birač dobija potvrdu o uspješnoj prijavi na portal e-izbori sa korisničkim imenom i šifrom.

Da bi prijava bila uspješna potrebno je da iz e-mail poruke pokrene link "potvrda e-maila" nakon čega dobija potvrdu o uspješnom potvrđivanju i mogućnost da se prijavi u elektronski sistem.

Prijava u elektronski sistem se radi unošenjem e-maila i dobijene šifre i to u roku od 15 minuta od prijema šifre, zatim se klikne na "prijava". Nakon prijave u aplikaciju potrebno je da odmah izmjene pristupnu šifru klikom na "izmjena šifre".

Zatim se prvo otvara obrazac sa općim podacima koje je potrebno pročitati a zatim kliknuti na "naprijed". Drugi korak je popunjavanje obrasca prijave za glasanje izvan BiH a nakon popunjavanja obrasca potrebno je kliknuti na "snimi podatke".

U formi tri obrasca klikom na "učitaj dokument" otvorit će se prozor elektronski pohranjenih dokumenata. Kliknuti na dokument koji se želi priložiti i na kraju pritisnuti tipku "štampaj obrazac".

Štampani obrazac obavezno potpisati istovjetno potpisu na identifikacionom dokumentu, slikati ili skenirati i preći na formu obrasca četiri i kliknuti na "učitaj dokument", označiti snimljeni obrazac prijave i kliknuti na "open".

Nakon učitavanja provjeriti sa desne strane da li je učitan dokument. Prije slanja prijave mogu se provjeriti uneseni podaci a zatim kliknuti na "pošalji zahtjev".

Kada Centralna izborna komisija BiH obradi zahtjev obavijest će biti dostavljena na e-mail podnosioca zahtjeva. U slučaju nejasnoća putem aplikacije birač može podnijeti zahtjev za podršku.

Do 3. jula 2024. godine portalu e-izbori pristupilo je i otvorili nalog 17.018 korisnika od čega 13.623 birača ispunjava uslove za glasanje izvan BiH.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()