Erdogan: Zapadne zemlje provociraju treći svjetski rat - dok Putin govori o miru

Kako je dodao, Ankara se nada da će se sukob u Ukrajini uskoro riješiti, te da se neće dozvoliti da preraste u globalni

05.07.2024. 21:45
  • Podijeli:
putin erdogan-668557b319256.webp Foto: Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da neke zapadne zemlje svojim pristupima regionalnim sukobima provociraju treći svjetski rat.

"Nažalost, na Zapadu postoje zemlje, krugovi koji provociraju to pitanje. Njihovi pristupi vode trećem svjetskom ratu. Kao što je poznato, trgovcima oružja je potrebno tržište. A tržište trgovaca oružjem je – Zapad", rekao je Erdogan novinarima po povratku iz Kazahstana gdje je prisustvovao samitu ŠOS.

Kako je dodao, Ankara se nada da će se sukob u Ukrajini uskoro riješiti, te da se neće dozvoliti da preraste u globalni.

"Predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno je rekao da je pristalica mira. Pitao sam ga u Astani "kada ćemo osigurati mir". On je odgovorio da "taj proces nema rok, a u njemu je važno učešće posrednika kao što ste vi" (Turska). Nadamo se da će se taj rat između Rusije i Ukrajine konačno završiti. Pratimo situaciju", rekao je Erdogan, prenosi televizija TRT Haber.

Po njegovim riječima, sukob u Ukrajini nije od koristi ni Moskvi ni Kijevu.

"Želim da vjerujem da će se tenzije smanjiti i da će biti stvorena osnova, temelj za mir. Spremni smo da damo naš doprinos u stvaranju i zaštiti tih temelja, kao što smo radili i do sada", istakao je turski predsjednik.

Žitni koridor u novom formatu

Takođe je kazao da je na sastanku sa Putinom u Astani razgovarao i o ideji novog žitnog koridora preko Turske, kojim bi se žito isporučivalo siromašnim afričkim zemljama.

"Znate, napravili smo veoma dobar početak, posebno kada je riječ o crnomorskom žitnom koridoru. Kao što znate, tim koridorom smo prevezli 30 miliona tona žita. Pitao sam ih (rusku stranu) šta misle o ideji ​​da pokrenemo novi proces, odustajanjem od isporuka žita Zapadu, na čemu oni insistiraju, i formiranjem koridora preko Turske do Afrike i drugih regiona kojima je potrebna prehrambena bezbjednost. Putin je odgovorio 'Podržavam cilj istanbulske žitne inicijative u tom smislu. To je korisno razvijati'", rekao je Erdogan.

Turski lider je poručio da Ankara namjerava da razvija odnose sa Rusijom i Kinom u okviru ŠOS.

Podsjećamo, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Astani na marginama samita ŠOS.

Tokom sastanka razgovarano je o ekonomskoj saradnji, posebno u energetskom sektoru.

Putin je obećao Erdoganu da će obavezno posjetiti Tursku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()