Delegacija BiH na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a: Razgovarano o politici “otvorenih vrata”

Kad je o Bosni i Hercegovini riječ, parlamentarci iz država članica NATO-a pozvali su na nastavak dodatne prilagođene podrške

08.10.2023. 13:40
  • Podijeli:
zgrada-institucija-bih-armin-durgut-pixsell.jpg

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Kopenhagenu učestvovali su na sjednici Političkog komiteta PS NATO-a i održali sastanak sa delegacijom Sabora Republike Hrvatske.

Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović i zamjenici predsjedavajućeg delegacije Marina Pendeš i Obren Petrović učestvovali su na dvodnevnoj sjednici Političkog komiteta PS NATO-a, koja je, uokviru 69. godišnjeg zasjedanja PS NATO-a, održana u Kopenhagenu.

Članovi Političkog komiteta PS NATO-a raspravljali su o temi “Budućnost NATO-ove politike otvorenih vrata”. Izvjestilac PS NATO-a o ovoj temi Audronius Azubalis u svom uvodnom izlaganju naglasio je da bi članstvo u NATO-u sadašnjih kandidata dodatno proširilo područje demokratije i stabilnosti u Evropi.

Kako je kazao, NATO politika “otvorenih vrata” predstavlja fleksibilan politički instrument u okviru kojeg NATO saveznici treba da pokažu odlučnost i donesu odluke o članstvu Bosne i Hercegovine, Moldavije, Gruzije i Ukrajine kada se ispune potrebni uslovi i kada se zemlje kandidati odluče za takve odluke.

Kad je o Bosni i Hercegovini riječ, parlamentarci iz država članica NATO-a pozvali su na nastavak dodatne prilagođene podrške, ali i naglasili da je na bh. političarima da ojačaju unutrašnju koheziju zemlje i unaprijede reforme, ukoliko žele da članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u postane stvarnost.

S tim u vezi, rečeno je da se očekuje napredak u funkcionisanju institucija BiH, unapređenje reformi u sektorima odbrane, privrede, vladavine prava i borbe protiv korupcije. Takođe je pozdravljena odluka sa madridskog samita NATO-a, na kome je odlučeno da se ojača prilagođena politička i praktična podrška BiH kroz dogovoreni paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

Delegacija PS BiH u PS NATO-a sastala se i sa delegacijom Sabora Republike Hrvatske u PS NATO-a, u kojoj su bili predsjedavajući delegacije Ante Bačić i član delegacije Dario Hrebak. Članovi Delegacije Sabora Hrvatske snažno su podržali politiku “otvorenih vrata” NATO-a, naglašavajući da se podrška i pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovine ne dovodi u pitanje, te apelujući da to da sva otvorena unutrašnja pitanja rješavaju bh. političari.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()