Cvijanovićeva bez dileme: Suđenje Dodiku je put u sunovrat, smeta im

Ona je istakla da to sve šalje lošu sliku i poruku da ovdje nema budućnosti.

24.02.2024. 16:45
  • Podijeli:
zeljka_cvijanovic - reuters-638eef2e1f376.webp Foto: Reuters

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da u Federaciji BiH uopšte ne vide da je suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću put u sunovrat, da ovim ništa neće riješiti, ali da će time dobiti samo dodatni problem.

Cvijanovićeva je ovaj proces okarakterisala kao apsurdno kršenje pravnih procedura, koji pokazuje da građani nemaju pravnu sigurnost.

"Ja sam bila preneražena u sudnici prošli put. Slušam kako se govori `hajmo po pravu`, a sve što prepoznajete ukazuje na kršenje pravnih procedura, jer vidite da je to jedan voluntarizam i da neko očito ima zadatak da to sve mora da traje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla sa se ovim postupkom građanima BiH ukazuje da nemaju pravnu sigurnost.

"Dođete do toga da nema obješanjenja zašto su razdvojeni postupci /protiv Dodika i Lukića/, a onda sada sve upućuje na to da će oni biti ponovo sastavljeni. Za mene je to kao građanina skandalozno, to znači da vi ne možete da imate pravnu sigurnost. Zamislite zemlju u kojoj nemate pravnu sigurnost, onda nemate ništa", rekla je Cijanovićeva u intervjuu za portal "Banjaluka.net".

Naglašavajući apsurdnost suđenja Dodiku i Lukiću, srpski član Predsjedništva BiH pojasnila je da jedan nedemokratski postavljeni stranac donosi nedemokratske odluke i onda demokratskog predstavnika dovode pred sud da se brani zato je izvršio svoju obavezu propisanu Ustavom.

"Znate li koliko je to apsurdno, blesavo, čime se mi bavimo. Kad vidim kolege u Federaciji kako likuju, oni uopšte ne razumiju da je to put u sunovrat ili se nadaju da će im opet neko pomoći, da će neko time što će danas kažnjavati Milorada Dodika sutra riješiti problem. Oni uopšte neće riješiti problem ovdje. Oni su nama dodatni problem napravili time", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Milorad Dodik smeta zato što im sve kaže u lice.

"NJima smeta Republika Srpska i njen ustavni kapacitet, smeta im i što predsjednik može da potpisuje ukaz, njima smeta i Narodna skupština Republike Srpske koja je donijela neki zakonski akt i onda poslije toga kroz nastavak procedure predsjednik Republike je napravio tu premosnicu da bi on mogao da bude objavljen i da stupi u pravni život", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je teško vjerovati u nepristrasnost sudije Sene Uzunović, koja sudi predsjedniku Srpske, a koja se dovodi u vezu sa takozvanom Armijom BiH.

Cvijanovićeva je podsjetila da je u ovom procesu promijenjen sudija, a da o tome nisu obaviještene strane, te da je vrlo čudno i to da je odbijen zahtjev odbrane predsjednika Srpske za izuzeće nekoliko sudija, a da istog dana sudija Mirsad Strika podnosi ostavku.

"Mislim da su tu vršeni neki pritisci, ne mogu to garantovati, ali imam sumnje kao građanin Republike Srpske i BiH da se čovjek povukao i da je traženo od njega da radi nešto što nije htio", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da to sve šalje lošu sliku i poruku da ovdje nema budućnosti.

"Treba jačati institucije Republike Srpske, moramo raditi na onom što je naša supstanca ovdje, ne dovodeći u pitanje sve što su interesi drugih naroda koji zajedno sa nama žive. Vjerujem da je to moguće", rekla je Cvijanovićeva. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()