Čović: Ne vršim opstrukcije u vezi s Južnom interkonekcijom, s Dodikom maksimalno sarađujem

Istakao je da ne bi želio da jednog dana, zbog neke krize, neko u Sarajevu zatvori gas u Posušju, upororedivši slučajeve dvaju elektroprivreda i krizama u koje upadaju

19.01.2024. 14:22
  • Podijeli:
Dragan Covic foto Anadolija-1665310556739.webp Foto: Anadolija

Dragan Čović, čelnik HDZ-a, danas je nakon sjednica Predsjedništva ove stranke u Mostaru kazao kako ne vrši nikakve opstrukcije u vezi s izgradnjom gasovoda Južna interkonekcija, a za šta ga je prije nekoliko dana optužio američki državni sekretar Antony Blinken.

"Nema nikakve opstrukcije izgradnje Južne intekonekcije. Naprotiv, mi smo veoma proaktivni kada je u pitanju taj projekat, svi naši potezi u skladu su sa zakonom. Mi ćemo i dalje gurati taj projekt.

Kao što imamo BH Gas imat ćemo i Južnu gasnu interkonekciju i na to se ne može niko ljutiti. Ona će također biti u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine 100 posto i ne može niko govoriti o nekim interesima. Ja osobno nemam nikakvih privatnih interesa i nadam se da partneri s druge strane nemaju nikakvih privatnih interesa i mi ćemo i dalje gurati taj projekt",  kazao je Čović.

Istakao je da ne bi želio da jednog dana, zbog neke krize, neko u Sarajevu zatvori gas u Posušju, upororedivši slučajeve dvaju elektroprivreda i krizama u koje upadaju.

"Kao što imamo dvije elektroprivrede, čiji je vlasnik Vlada FBiH, dva telekoma, dvije pošte… Dopustiti da jedan bitan strateški energent kao što je gas upravlja neko drugi s različitim mogućim strategijama je bilo politički naivno",  rekao je Čović.

Na pitanje o mogućnosti da se nađe pod američkim sankcijama zbog Južne intekonekcije, Čović je odgovorio:

"Ja mogu samo biti na nekoj bijeloj listi, jer je anđeoska, nikakvoj crnoj".

Osvrnuo se i na svoj odnos sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i optužnicom protiv čelnika RS.

"Nema smisla komentarisati sudski proces. S Dodikom sarađujem maksimalno",  poručio je Čović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()