CIK ovjerio prijave ukupno 23 političke stranke, među kojima je i SDS - Volja naroda

Milan Miličević ljut kaže, zbog prethodnog odnosa CIK-a prema SDS-u, zbog čega su sada, kako kaže, hendikepirani u odnosu na druge

06.06.2024. 19:55
  • Podijeli:

Nakon ispravljenih nedostatakaka u prijavi za predstojeće lokalne izbore, CIK je na današnjoj sjednici ovjerio prijave ukupno 23 političke stranke, među kojima je i SDS - Volja naroda, koja je, kako kažu iz CIK-a, dostavila potrebnu dokumentaciju. Odluka jednoglasna, bez prethodne rasprave.

"Ja ih sada samo pitala kolege da li žele diskutovati, jer ako nema diskusije, trebamo da glasamo o ovjeri ovih političkih subjekata ovako kako je to služba predložila, ovako kako je služba predložila, jer su otklonili nedostatke. Ko je za? (glasanje) Konstatujem da smo donijeli jednoglasnu odluku", kazala je Irena Hadžiavdić, predsjednica CIK BiH.

Zadovoljan ovakvom odlukom je predsjednik stranke Milan Miličević. No i ljut, kaže, zbog prethodnog odnosa CIK-a prema SDS-u, zbog čega su sada, kako kaže, hendikepirani u odnosu na druge.

"I u tom smislu je poztivno to što je tom političkom subjektu ovjereno učešće. 2,31 To nam stvara čitav niz problema, hendikrepirani smo u odnosu na sve druge, nemamo pravo kao bilo koja druga u tom slučaju na članove biračkih odbora, onda ćemo se posvetiti tome da adekvatnim obučenim posmatračima sačuvamo izborni proces na biračkim mjestima", ističe Milan Miličević, predsjednik SDS.

CIK je, podsjetimo, prethodno odbio prijavu stranke pod naziovom SDS jer je kao tekući račun za finanisiranje predizborne kampanje prijavila račun generalnog sekretara, a zbog nemogućnosti da prijave stranački račun koji je ugašen zbog američkih sankcija. Ta odluka CIK-a, tvrde iz SDS-a, bila je nelegalna.

"Ovo pitanje prevazilazi Srpsku demokratsku stranku, ovo je pitanje koje se odnosi na pravo građana, koje se odnosi na druge političke organizacije, dakle, ovdje se CIK nelegalno drznuo da SDS-u, dakle, jednoj političkoj organizaciji, koja dolazi iz Republike Srpske, ne dozvoli da učestvuje na izborima, a to pravo ima samo da učini Vrhovni sud RS", kaže Želimir Nešković, član Predsjedništva SDS.

Nešković je optužio i SNSD kako je, uz CIK i međunarodnu zajednicu, odgovoran za odluku CIK-a da ne dozvoli SDS-u učešće na izborima. Što je jadno i smiješno, tvrdi Radovan Kovačević. Iako i on smatra da je odluka CIK-a bila sramna i skandalozna, krivca SDS, poručuje, traži na pogrešnoj adresi.

"Oni se spremaju za izbornu trku na bilo koji način, koliko god da ih neko ponižava, oni su spremi da to istrpe, i u tom kontekstu udaraju na najvećeg, i to je nešto što je prirodno i normalno", ističe Radovan Kovačević, SNSD.

Umjesto toga, kazao je Kovačević, trebali su donijeti zajednički stav da niti jedna stranka iz Republike Srpske ne izađe na ovako sramne izbore, već da pričekaju stupanje na snagu Izbornog zakona Republike Srpske i raspisivanje izbora od strane Republičke izborne komisije. No iz SDS-a poručuju - čekamo odluku Suda BiH, kome su uputili žalbu na odluku CIK-a da se SDS-u pod tim imenom odbije prijava.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()