Čak 2,2 miliona maraka bh. političari potrošili na poklone i ručkove

Pojam poklona nije regulisan Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju jer se pod pojmom reprezentacije isključivo spominje pravo na korištenje sredstava za ugostiteljske usluge

17.10.2023. 22:36
  • Podijeli:
Parlament BiH_UNA-640da3998d910.webp Foto: UNA

Izdaci za usluge reprezentacije sa 31.12.2022. godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 2.243.631 KM i veći su za 460.937 KM u odnosu na 2021. godinu, pokazao je izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Provedenim revizijama u institucijama BiH utvrđeno je da realizacija ovih izdataka nije vršena na adekvatan način, budući da su nedostajala obrazloženja razloga nastanka troška koja bi se mogla dovesti u vezu sa službenim aktivnostima i opravdanošću trošenja javnih sredstava.

“Određene institucije su vršile nabavke poklon-bonova za zaposlene povodom Dana žena ili organizovale novogodišnji ručak/večeru za svoje zaposlene. Navedeno postupanje dovodi u neravnopravan položaj one institucije i njihove zaposlene koji poštuju postojeći pravni okvir”, utvrdili su revizori.

Naime, navedeni trošak nema karakter troška reprezentacije definisan Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju Vijeća ministara BiH. U pojedinim institucijama se i tokom 2022. godine vršila nabavka poklona kao trošak reprezentacije, a na osnovu internih akata institucija kojim su regulisane procedure i pravila primanja i davanja poklona.

Naime, pojam poklona nije regulisan Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju jer se pod pojmom reprezentacije isključivo spominje pravo na korištenje sredstava za ugostiteljske usluge.

Ipak, činjenica je da u institucijama BiH postoje realne potrebe u pogledu nabavke poklona u određenim i opravdanim slučajevima koji nisu prepoznati u spomenutom Pravilniku.

“U skladu sa navedenim, u Izvještaju o izvršenju Budžeta za 2021. godinu utvrđeno je da postoji potreba da se navedeno pitanje reguliše u cilju kreiranja regulatornog okvira koji će omogućiti realizaciju izdataka za reprezentaciju na način koji će uključivati sve stvarne i opravdane potrebe institucija BiH. Ministarstvo finansija i trezora je u martu 2023. godine uputilo Vijeću ministara Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju kojim se reguliše pojam poklona kao i procedure i pravila u vezi s primanjem i davanjem poklona”, navodi se u izvještaju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()