Bunoza zatražio hitno postupak za izmjene zakona o VSTS

Ovim izmjenama traži se prolongiranje roka za formiranje Odjela za integritet koji bi trebao biti formiran za još 90 dana

30.01.2024. 14:31
  • Podijeli:
parlament sjednica una (1)-64e49d80441c3.webp Foto: UNA

Izmjene zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te Zakon o državnoj službi u institucijama BiH u fokusu su današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma PS BiH.

U uvodnom izlaganju ministar pravde BiH Davor Bunoza zatražio je hitni postupak za izmjene zakona o VSTS. Tim izmjenama traži se prolongiranje roka za formiranje Odjela za integritet koji bi trebao biti formiran za još 90 dana. Ovaj odjel će se baviti provjerom imovine sudija i tužilaca.

“Raspisan je konkurs za 17 služenika ovog odjela”, rekao je ministar u raspravi.

Drugi zakon iz resora ministra Bunoze je Zakon o državnoj službi.

“Tamo se sakrije u dijelu koji se odnosi na sagovornike, da pored onih olakšanih uslova za savjetnike, da ne mora biti državljanin BiH, da ne mora imati ni osnovnu školu, sada ide da mogu biti i penzioneri.

Ministar Bunoza je ove tvrdnje u raspravi odbacio kazavši da su 2004. godine izmjenama Zakona onemogućene situacije da osobe bez fakulteta ili strani državljani savjetuju visoke funkcionere.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()