Borenović i Raguž: Uvesti skeniranje otiska prsta i biračkih listova na izborima

Naglašavaju da je uvođenje skeniranja otiska prsta, skeniranja biračkih listova i nadzor rada biračkih odbora minimum

30.08.2023. 11:25
  • Podijeli:
Borenovic_raguz_foto_HRS Cropped-64eefb4903e73.webp Foto: HRS

Delegacije PDP-a i HRS-a održale su sastanak u Banjaluci na kojem je razgovarano o tehničkim izmjenama izbornog procesa te su kazali da će pokrenuti niz inicijativa i aktivnosti kako bi došlo do promjena u tom smjeru.

Naveli su da su izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dovele do toga da su prošli Opći izbori bili najkorumpiraniji izbori u historiji BiH.

"Građanima BiH je ukradena demokratija. Ako se ništa ne napravi i ako lokalni izbori 2024. godine budu urađeni na isti način, nema smisla uopće izlaziti na izbore i kandidirati se", naveli su.

Naglašavaju da je uvođenje skeniranja otiska prsta, skeniranja biračkih listova i nadzor rada biračkih odbora minimum.

"Neophodno je unaprijediti izborni proces u ovoj zemlji kada je u pitanju transparentnost, čuvanje izbornog rezultata, generalno izborni integritet kao ključni princip na kojem treba da se organiziraju izbori. S tim u skladu, potrebno je unaprijediti rad biračkih odbora, riješiti pitanje fiktivnih političkih subjekata, te posebno identifikaciju birača otiskom prsta i optičko skeniranje glasačkih listića", rekao je lider PDP-a Branislav Borenović.

Dodao je da će onaj ko dođe na vlast korupcijom isto raditi i u institucijama.

"Zato izmjene Izbornog zakona tako da se osiguraju transparentni, pošteni i legalni izbori moraju biti prioritet svih prioriteta", naglasio je Borenović.

Lider HRS-a Slaven Raguž rekao da je da transparentan i pošten izborni proces nemanacionalni, ni stranački prefiks.

"Ako u izbornu 2024. godinu uđemo bez izmjena izbornog procesa uvođenjem skeniranja otiska prsta i skeniranja biračkih listova, kao minimum minimuma, čemu bih ja dodao i video nadzor rada biračkih odbora, sljedeći lokalni izbori, a pogotovo Opći za tri godine neće imati smisla. Narod neće izlaziti na izbore, jer vlast neće birati njihovi glasovi, nego dogovori vodećih stranaka koje malverzacijama i korupcijom dolaze na vlast", nasio je Raguž.

Dodao je da korupcija u BiH počinje i završava izbornim procesom, zato ovo nije pitanje politike ili političkih stavova, nego pravde i vladavine zakona,

Sastanak održan u Banja luci je prvi u nizu sastanaka ove dvije stranke koje imaju u planu pokrenuti cijeli niz što parlamentarnih, što izvanparlamentarnih aktivnosti u cilju tehničkih izmjena izbornog procesa.

Na tome će se intenzivno raditi u narednom periodu, a sljedeći sastanak je najavljen u Mostaru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()