BiH jedina na Balkanu nema "cyber-strategiju" i jedini u Evropi nemamo CERT

Uprkos višegodišnjim pozivima Evropske unije i drugih međunarodnih partnera, BiH nikada nije formirala Tim za odgovor na računarske incidente (CERT)

15.11.2022. 22:23
  • Podijeli:
hakerki-napad-davor-puklavec-pixsell.jpg

Nakon nedavnih cyber napada na državne institucije, stručnjaci upozoravaju da je nedostatak važnih dokumenata i timova za odbranu alarmirajući u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina suočava s povećanim brojem prijetnji izvana.

Državne zastupnike je u septembru na ulazu u kancelarije dočekao natpis da ne pale računare. Zastupnik Saša Magazinović je na svom Twitter nalogu objavio fotografiju vrata kancelarije u Parlamentarnoj skupštini na kojima je bio bijeli papir s natpisom: "Molimo da ne palite računare dok ne dobijete obavijest."

Niz drugih uposlenika Parlamenta i Vijeća ministara nekoliko sedmica nije imao pristup e-mailovima i drugim digitalnim servisima. Državne vlasti duže od mjesec nakon otklanjanja problema nisu saopćile šta ga je uzrokovalo. Stručnjaci s kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu kako ovaj cyber napad pokazuje koliko su sistemi u državi ranjivi.

BiH i dalje ostaje jedina država na Zapadnom Balkanu koja nema državnu strategiju za cyber sigurnost. Nedostaje i cijeli niz dokumenata koje je potrebno uskladiti sa zakonodavstvom Evropske unije (EU) u približavanju zemlje EU, ali i važna institucija na državnom nivou koja bi pomagala u odbrani od snažnih napada.

Nakon napada u septembru, računari u zgradi Parlamenta i Vijeća ministara postali su praktično neupotrebljivi, no, osim svojih stručnjaka, ove institucije nisu se imale obratiti nijednoj drugoj državnoj specijalizovanoj agenciji.

Uprkos višegodišnjim pozivima Evropske unije i drugih međunarodnih partnera, BiH nikada nije formirala Tim za odgovor na računarske incidente (CERT).

Priča o uspostavi CERT-a u BiH počela je još 2010. godine, nakon Strategije Vijeća ministara BiH o uspostavi bosanskohercegovačkog CERT-a. Još dodatnih sedam godina bilo je potrebno kako bi, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara usvojilo odluku o određivanju CERT-a za institucije BiH, čime je CERT uspostavljen i smješten u Ministarstvo sigurnosti. Iz ovog ministarstva naglašavaju da oblast cyber sigurnosti nije zakonski uređena u našoj zemlji te da, iako postoji svjesnost o sigurnosnim izazovima u digitalnom prostoru, ovo ministarstvo nema operativno-istražno ovlaštenje. Stoga je za postizanje prave funkcije CERT-a potrebno ispuniti i neke dodatne preduslove.

Nepostojanje državne strategije iz ove oblasti, smatraju stručnjaci, najveća je kočnica u kreiranju čitavog niza dokumenata koji bi mogli obezbijediti cyber sigurnost građana BiH, ali i biti podloga za donošenje dokumenata koji su potrebni, ali i nezavisni od najviših zakonodavnih tijela.

Osim strategije, ključni dokumenti koji bi omogućili rad CERT-a za državne institucije jesu sveobuhvatni zakoni o informacionoj sigurnosti i o organizaciji i nadležnostima državnih organa za borbu protiv kompjuterskog kriminala. Iz Misije OSCE-a kažu kako su odlučni da podrže razvoj CERT-ova u BiH, koji su ključni za smanjenje ranjivosti na prijetnje koje dolaze iz cyber prostora, ali da Ministarstvo nije uradilo svoj dio posla.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()