Baerbock uoči posjete BiH: Ne možemo dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone

Moramo zatvoriti sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku

04.03.2024. 09:26
  • Podijeli:
Tan2023-08-1612071913_8 analena berbok AP PhotoMarkus Schreiber)-64fec326aa8cb.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posjetit će danas Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. U Sarajevu je planiran sastanak s članovima Predsjedništva BiH u 18:45 sati. Baerbock je uoči posjete poručila da su zemlje zapadnog Balkana neodvojivi dio Evrope te da je geopolitička nužnost da svim snagama podržavaju šest država regiona na putu ka EU, najkasnije u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma.

“Ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije. To podrazumijeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima. Kao EU mi pri tome imamo zajedničku domaću zadaću da se i sami postavimo na pravi put za budućnost, dok stavljamo više stolica za evropski sto. Samo zajedno ćemo uspjeti da u Evropi izlijemo čvrst temelj za mir, slobodu i sigurnost”, navela je Baerbock.

Naglasila je kako je Crna Gora je već godinama njihov saveznik u NATO-u.

“U procesu pristupanja EU, Crna Gora je sebi postavila ambicioznu agendu i sada je ponovo odlučno slijedi. Želimo ovaj novi zamah zajedno iskoristiti i pratiti Crnu Goru na njenom putu u EU kao blizak partner i dobar prijatelj. U Podgorici će biti riječ i o tome kako Crna Gora može još bolje napredovati u reformama vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako mi možemo zemlju u tome podržati”, dodala je.

Za BiH je naglasila kako se nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

“Prošle godine je Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak. S obzirom na oktobarske lokalne izbore ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti”, poručila je Baerbock.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()