Plodno tlo: BiH "odlična" za korupciju

Štaviše, koliki smo "napredak" ostvarili može se zaključiti i iz rečenice da "preporuke iz prošle godine vrijede i dalje".

04.12.2023. 07:20
  • Podijeli:
mito-korupcija-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Javne nabavke u BiH su i dalje podložne nepravilnostima i osjetljive na korupciju.

Navedeno je to u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku BiH za 2023. godinu, koja podsjeća da pravila EU osiguravaju da su javne nabavke robe, usluga i radova u bilo kojoj državi članici transparentne i otvorene za sva privredna društva iz EU na osnovu nediskriminacije i jednakog postupanja.

"BiH ima određeni nivo pripremljenosti u oblasti javnih nabavki. Postignut je ograničeni napredak. Doneseni su podzakonski akti za sprovođenje izmijenjenog Zakona o javnim nabavkama. Međutim, javne nabavke su i dalje podložne nepravilnostima i osjetljive na korupciju. Selektivno i netransparentno vođenje sudskih postupaka u predmetima korupcije u javnim nabavkama razlog je za veliku zabrinutost. Zemlja treba da osigura stalan i jednak  tretman domaćih i EU ponuđača kod dodjele javnih ugovora u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", naveli su iz EK.

Štaviše, koliki smo "napredak" ostvarili može se zaključiti i iz rečenice da "preporuke iz prošle godine vrijede i dalje".

U narednoj godini, kako se navodi, BiH treba dodatno uskladiti Zakon o javnim nabavkama s pravnom stečevinom EU o javnim nabavkama, uključujući i oblast koncesija, usvojiti novu strategiju javnih nabavki 2023-2027. i prateći akcioni plan koji podržava njeno sprovođenje te povećati broj zaposlenih i ojačati administrativne kapacitete Agencije za javne nabavke i Kancelarije za razmatranje žalbi.

U 2022. godini, kako je istaknuto, tržište javnih nabavki predstavljalo je 10,65 odsto BDP-a države, što je povećanje od 3,14 odsto u odnosu na 2021. godinu. Pritom, u prošloj godini, istaknuto je, prosječan broj ponuda po tenderu i dalje je bio mali - dvije ponude.

Rajko Kecman, član Predsjedništva Udruženja građana "Tender", kaže da sve što je vlast uradila po pitanju izmjena i dopuna zakona "radila je u korist još većih rupa u zakonu i otvaranja još većeg prostora za 'legalnu' korupciju bez bilo kakve odgovornosti".

"Ništa nije urađeno da se to zaustavi, već je otvaran još veći prostor za zloupotrebe i mahinacije, da korupcija bude što legalnija", rekao je Kecman u izjavi za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, u direktivama stoji da kazne za one koji krše odredbe zakona moraju biti srazmjerne, efikasne i zastrašujuće. A kod nas je, dodaje, "zastrašujuće" - 300 maraka, što je, dodaje, smiješno.

"Prema našem zakonu, ugovorni organ kad god poželi svaku javnu nabavku koju oglasi može da poništi sam. Jednostavno, planira manji iznos sredstava u odnosu na stvarnu vrijednost. Niko se ne prijavi i može ići u pregovarački postupak. Pritom, drugi mu 'crta' ono što treba da nabavi, odnosno unese u dokumentaciju to nešto što je nabavljeno u inostranstvu i što nema niko. A da li će mu trebati, to nije ni važno", naglasio je Kecman.

Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove u "Transparency Internationalu BiH", kaže da su javne nabavke, upravo zbog količine novca koji se godišnje troši u ovoj oblasti, i te kako podložne korupciji, odnosno primamljive onima koji imaju koruptivne namjere.

"Ono što je sporno jeste da smo mi propustili priliku da unaprijedimo ovu oblast kada smo prošle godine donijeli Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je bio samo kozmetički, te suštinski nije uopšte unaprijedio mehanizme za borbu protiv korupcije u ovoj oblasti. Na ovaj način propuštena je prilika da se ova oblast unaprijedi, a za novi zakon ćemo morati očigledno čekati duže vrijeme", poručio je Ožegović u izjavi za "Nezavisne novine".

To što po tenderu, u prosjeku, imamo samo dvije ponude, Ožegović tumači riječima da to dovoljno govori o nezainteresovanosti ponuđača da se nadmeću na fer i pravičnim osnovama jer je očigledno svima jasno da su postupci unaprijed dogovoreni, da li između ugovornih organa i ponuđača, ili ponuđača međusobno, gdje oni dijele tržište.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()