Konaković u radnoj posjeti Mađarskoj

Programom je potom predviđeno potpisivanje Akcijskog plana o prijenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, te obraćanje predstavnicima medija

06.03.2024. 07:37
  • Podijeli:
konakovic (2)-6458dda15b32f.webp Foto: Anadolija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastat će se danas u Budimpešti sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm.

Nakon svečanog dočeka predviđen je tete-a-tete sastanak Konakovića i Szijjártóa te sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Programom je potom predviđeno potpisivanje Akcijskog plana o prijenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, te obraćanje predstavnicima medija.

Konaković će u okviru radne posjete Mađarskoj, na poziv Szijjártóa, učestvovati na godišnjem sastanku šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Mađarske na kojem će govoriti o evropskom putu i napretku koji je BiH ostvarila uoči izvještaja Evropske komisije i odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Riječ je o vrlo važnom skupu, koji se održava u formi panel diskusije, koji je Mađarska ponudila kao pomoć svoje diplomatsko-konzularne mreže kada je riječ o lobiranju, zagovaranju i promicanju informacija o napretku BiH na putu ka EU.

Mađarska, kao članica EU, igra važnu ulogu u pružanju podrške naporima Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, nudeći pomoć u procesu pristupanja.

Od 1. jula ove godine Mađarska će preuzeti predsjedavanje Vijećem EU, a kao jedan od ciljeva mađarskog predsjedavanja najavljeno je ubrzavanje procesa integracije zemalja zapadnog Balkana, saopćeno je iz MVP-a BiH.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()