Konaković o Južnoj interkonekciji: Nadam se hrabrim i brzim rješenjima

Energetski samit u Neumu

24.04.2024. 13:17
  • Podijeli:
elmedin konakovic anadolija-66015f6041bd8.webp Foto: Anadolija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković ustvrdio je kako BiH, kao zemlja izvoznik električne energije, mora učiniti sve da iskoristi svoje energetske potencijale i resurse kako bi zadržala svoju poziciju ne tržištu.

Na Energetskom samitu u Neumu Konaković je upozorio na sve veće izazove s kojima se susreću domaće vlasti s obzirom na činjenicu da se većina električne energije u BiH proizvodi iz fosilnih goriva.

"Mi svoju legislativu moramo uskladiti sa svjetskom i evropskom, a sve zbog činjenice da se proizvodanja energije u BiH i dalje u velikoj mjeri zasniva na tzv. crnoj električnoj energiji, onoj koja proizvodi određene ekološke probleme. S obzirom na administrativne procedure Evropske unije, jako je bitno hitno usklađivati i jačati potencijale obnovljivih izvora energije i time, slikovito rečeno, s jednog kolosijeka preći na drugi, što smatram ozbiljnim izazovom za vlasti u BiH", kazao je Konaković.

On je zahvalio federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i resornom ministru Vedranu Lakiću što su, kako je rekao, na nivou Federacije BiH ovu temu stavili među prioritetne i što su na entitetskoj razini već usvojeni neki zakoni koji unaprjeđuju oblast energetike.

"U dijelu naših pristupnih procesa Evropskoj uniji ovo je također važna oblast. BiH i njena privreda još uvijek imaju konkurentu cijenu električne energije i trebali bismo učiniti sve da naši privredici ostanu, na neki način, privilegirani u odnosu na konkurenciju", kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

Samiti i stručni skupova, poput ovoga u Neumu, ponudit će određena rješenja koja će omogućiti maksimalno iskorištavanje domaćih potencijala, dodao je.

"Pored električne energije u našem fokusu su i neke druge teme, poput Južne interkonekcije. Nadam se hrabrim i brzim rješenjima", zaključio je Konaković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()