Konaković ide u Budimpeštu gdje će Szijjarto naložiti mađarskim diplomatama da lobiraju za BiH

Nakon toga i Brisel

05.03.2024. 18:03
  • Podijeli:
konaković_sijarto_una-65b3d004a9860.webp Foto: Una

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas putuje u Budimpeštu gdje će se na poziv šefa mađarske diplomatije Petera Szijjarta obratiti na godišnjem skupu ambasadora Mađarske.

Szijjarto će mađarskim ambasadorima naložiti da lobiraju u interesu Bosne i Hercegovine uoči odluke Evropskog vijeća 21. marta kada ćemo saznati otvaramo li pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, a Konaković će im se obratiti i ukazati na ključan momenat za Bosnu i Hercegovinu.

Konaković će se Mađarima obratiti na temu evropskog puta BiH i otvaranja pregovora za članstvo.

Delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH na čelu sa ministrom sutra će biti i u Briselu gdje će se sastati sa zvaničnicima EU koji će podnijeti izvještaj o Bosni i Hercegovini i na osnovu kojeg će Evropskog vijeće donijeti odluku.

Da bi Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo, na domaćim političarima su ključni dani da usvoje zakone koji su postavljeni kao uslovni.

Ipak, stanje u Evropi i ruske prijetnje bi mogle biti dodatni vjetar u leđa evropskim zvaničnicima da progledaju kroz prste BiH i otvore još jedna vrata bez obzira na nedostatak reformi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()