Koliko BiH trenutno ima stanovnika? Niko to ne zna

Nije potrebno naglasiti da o novom, koji bi prema svim preporukama trebalo da bude održan ove godine, niko i ne razmišlja.

15.07.2023. 20:24
  • Podijeli:

Još jedna vijest za rubriku „vjerovali ili ne“ stiže nam s posljednje sjednice Savjeta ministara BiH. Naime, ministri nisu prihvatili Informaciju o završenom višegodišnjem projektu Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, što znači da još nisu okončane sve procedure popisa stanovništva održanog prije čak deset godina.

Nije potrebno naglasiti da o novom, koji bi prema svim preporukama trebalo da bude održan ove godine, niko i ne razmišlja.

Koliko ljudi trenutno živi u Bosni i Hercegovini, niko ne zna. Umjesto pripreme popisa, agencije za statistiku rade procjene. Tako je ona za BiH posljednju objavila za 2021. godinu, prema kojoj je tada u zemlji živjelo tri miliona 453 hiljade stanovnika.

Njihove kolege iz Republike Srpske malo su ažurnije, pa su posljednju procjenu objavili za prošlu godinu, u kojoj je, kako navode, u Srpskoj živjelo milion i 120 hiljada ljudi. Međutim, i jedni i drugi u svojim procjenama ne uzimaju u ozbir jednu veoma važnu komponentu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()