Izetbegović odbio Konakovićev poziv i objavio razloge zbog kojih ne dolazi na skup

Niz zamjerki

07.04.2024. 11:24
  • Podijeli:
bakir_izetbegovic - anadolija-639dc446d7abb.webp Foto: Anadolija

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv skupu "Položaj i status Bošnjaka u regiji" kojeg organizuje lider NiP-a Elmedin Konaković, a javno je objavio i svoje razloge za takvu odluku.

"Primio sam poziv Elmedina Konakovića za 'radni ručak' o 'položaju i statusu Bošnjaka u regiji'. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih", napisao je lider SDA u uvodu.

"Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka."

Izetbegoviću je čudan i sastav osoba kojima je upućen poziv.

"Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak - bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne."

Kaže da se o statusu Bošnjaka ne može razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama.

"Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa - višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije."

Kaže i da SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji.

"Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu. Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji."

Podsjetimo, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a, potvrdio je da će 12. aprila biti održan sastanak političkih predstavnika Bošnjaka cijelog regiona.

Tema sastanka je "Položaj i status Bošnjaka u regiji".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()