Federacija dobija još jednog proizvođača eksploziva

Firma ima godišnje prihode od preko 4 miliona KM (prema podacima za 2022. godinu)

28.02.2024. 16:09
  • Podijeli:
eksploziv biznisinfo 1-65df237c7c023.webp Foto: Biznisinfo.ba

Federacija Bosne i Hercegovine dobija još jednu kompaniju koja će se baviti proizvodnjom eksploziva.

Riječ je o firmi Interpromet iz Viteza koja se odranije bavi trgovinom eksplozivom, ali je odlučila da uđe i u proces proizvodnje, piše BiznisInfo.ba.

Firma posjeduje zemljišni kompleks u Vitezu na kojem se nalaze skladišta u kojima se obavlja skladištenje i promet eksplozivnih tvari. Kompleks od osam skladišta eksplozivnih tvari lokalnom cestom je povezan na magistralu M5.

Kompanija je odlučila da na ovoj lokaciji, unutar postojećih objekata, počne s vlastitom proizvodnjom.

Naime, proizvodit će eksplozivnu smjesu AN-01 (ANFO + nafta). Proizvodnja eksplozivne smjese  vršit će se u jednom kompaktnom  postrojenju.

ANFO eksplozivi pripadaju skupini eksplozivnih smjesa koje nisu senzibilizirane nekim monomolekularnim eksplozivom. Amonijum nitrat zbog male osjetljivosti na udar, trenje i vatru, sve više se koristi kao privredni eksploziv u kombinaciji nafte sa omjerom cca 95% amonijum nitrata i cca 5% nafte (da se poveća osjetljivost).

Zbog vrlo slabe osjetljivosti, koristi se kao stabilni industrijski eksploziv te sve dok nije u dodiru sa inicijalnim sredstvima nije opasan po okolinu i sigurnost osoblja.

Vlasnik kompanije Interpromet je Marin Nakić. Firma ima godišnje prihode od preko 4 miliona KM (prema podacima za 2022. godinu).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()