Život oboljelih od raka: Podrška zajednice je ključna

Svake godine u svijetu više od 160.000 djece oboli od raka a oko 90 hiljada ih i umre

15.02.2023. 21:17
  • Podijeli:

Svake godine u svijetu više od 160.000 djece oboli od raka a oko 90 hiljada ih i umre. 

U BiH se godišnje od malignih bolesti liječi oko 170 osoba uzrasta do 18 godina. 15. februar u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan oboljelih od raka. 

Na taj način se želi iskazati potreba da se zajedničkim naporima skrene pažnja na potrebe porodica koje imaju djecu oboljelu od malignih bolesesti i da je, kod liječenja karcinoma, najvažnija stvar rano otkrivanje bolesti. Tako je bilo danas i u Banjaluci.

Miloš Malešević već 10 godina vodi borbu sa leukemijom, iako se intenzivno liječio dvije godine. Za njega je podrška zajednice bila ključna.

“Bez podrške zajednice, bez podrške porodice ne bi definitivno ishod bio ovakav kakav jeste. Još malo će biti 10 godina zvanično od početka mog liječenja s tim što se trudimo i radimo na tome da se podrži svijest o kasnim posljedicama samog dječijem maligniteta”, objašnjava Miloš Malešević.

U Roditeljskoj kući “Iskra” godišnje borave oko 30 porodica čija se djeca bore sa nekom od malignih bolesti. Među njima je i Renata Rajilić, majka djevojčice koja 10 godina boluje od leukemije.

“Od dvije godine je dobila leukemiju, ležali smo na odjelu, liječenje je prošlo kako treba. Sa šest godina dobila je recidiv. Ima problema sa gljivicom na plućima", kazala je Renata Rajilić, majke djevojčice koja se već 10 godina liječi od leukemije.

A podršku malim herojima kreativnim radionicama pružili su i učenici banjalučkih osnovnih i srednjih škola.

"Svake godine pomažemo im u skladu sa našim mogućnostima, organizujemo dodjelu paketića za novogodišnje praznike djeci na onkološkom odjeljenju i svim tim malim a i malo većim znakovima pažnje želimo da im kažemo da nikada nisu sami i da zauvijek imaju našu podršku", rekla je Tijana Đukić, učenica drugog razreda Medicinske škole iz Banjaluke.

Ispred roditeljske kuće "Iskra" koja devetu godinu zaredom obilježava ovaj dan i Muzeja Republike Srpske u Banjaluci pušteni su žuti baloni kao znak podrške u okviru obilježavanja 15. februara Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()