Željeznice RS zvanično počinju radove modernizacije i podizanja nivoa bezbjednosti na tri pružna prelaza

Radovi su danas počeli na prelazu u Zalužanima na kojem je zabilježeno najviše saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima

15.05.2023. 20:52
  • Podijeli:

"Željeznice Republike Srpske" zvanično počinju radove modernizacije i podizanja nivoa bezbjednosti na tri pružna prelaza u Republici Srpskoj. 

Radovi su danas počeli na prelazu u Zalužanima na kojem je zabilježeno najviše saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima. 

Rok za završetak radova je šest mjeseci.

"Voz stao ispred podignute rampe u Zalužanima. Čuvar nije bio na radnom mjestu: Željeznice najavljuju kazne zbog incidenta u Zalužanima. Izbjegnuta nova tragedija na pružnom prelazu", samo su neki od naslova u posljednje vrijeme koji opisuju koliko je pružni prelaz u Zalužanima rizičan za prelazak.

Nekoliko života je izgubljeno baš na pružnom prelazu Zalužani. Gotovo svakoj nesreći je svjedočio Jovica Todorović koji živi pored pružnog prelaza.

"Nažalost mnogo sam puta pomagao unesrećenima, spašavao sam i djecu i žene, ovo je baš bila crna tačka", rekao nam je Jovica Todorović iz Zalužana.

Crna tačka gdje su incidenti bili vrlo česti. Dešavalo se da se vozači automobila i kamiona sudaraju sa rampom, koja  nikako nije nevidljiva.

Dešavalo se da u trenutku prolaska voza rampa najnormalnije bude podignuta. Propustima je došao kraj. Danas je, konačno, počela modernizacija pružnog prelaza. Sa ručnog prezali se na automatsko spuštanje rampe.

"Projekat podrazumijeva izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pružnom prelazu. Predviđeno je postavljanje branika na samom prelazu sa automatskim upravljanjem, a predviđena je i ugradnja gumenih patosnica", kaže vlasnik firme "Koming – Pro" Danilo Vujat.

Projekat finansiraju ŽRS, ali očekuju i pomoć Grada Banjaluka kako bi sve bilo završeno za pola godine.

"Pošto imamo Sporazum potpisan da će Grad finansirati sa 300 hiljada, znamo da je sve poskupilo, pa ako bi Grad iznašao novih sredstava da aneksiramo taj Sporazum pa da se tako obezbjedi dodatni dio novca u budžetu kako bi mogli ući u proces izvođenja radova",  rekao je vršila dužnosti direktora "ŽRS" Slađan Jović.

"Dužnost Grada nije da daje sredstva  već da rješava imovinsko pravne odnose, ali zbog žurbe, zbog značaja I ljudskih života mi smo rekli da ćemo dati novac. Dali smo 300 hiljada. Vidimo da to nije dovoljno, u redu sagledaćemo situaciju i vidijeti koje su potrebe", kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

A potrebe su da se riješi stanje i na drugim kritičnim pružnim tačkama. Uskoro će početii radovi i na prelazima u Pogoričkoj  i Prištinskoj ulici. U poslednjih pet godina bilo je više od 50 nesreća na pružnim prelazima. Sa modernizacijom:

"Svi naši najmlađi učesnici a i mi stariji ćemo sada biti bezbjedniji u saobraćaju, a sigurnost je najvažnija", kaže Jovica Todorović koji živi u blizini pružnog prelaza Zalužani.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()