Vještine veza prenose na mlađe generacije

Takođe, ukrašavaju i narodne nošnje, a tu su i torbice i razni ukrasi

06.03.2023. 19:35
  • Podijeli:
vez_pletenje-6406326050980.webp Foto: Pixabay

Udruženje žena "Tkanica" iz Prnjavora već deset godina čuva tradiciju svojih baka i majki s ovog područja i mlađim generacijama prenosi znanje veza i ručnog rada, a njihove vrijedne članice povodom Međunarodnog dana žena izradile su jedinstvene poklone koji ostaju trajna uspomena.

U razgovoru za "Nezavisne novine" Ljubica Moravac, predsjednica ovog udruženja, kaže da se među njihovim radovima mogu naći pleteni odjevni predmeti u vidu šalova, kapa, i rukavica. Takođe, ukrašavaju i narodne nošnje, a tu su i torbice i razni ukrasi.

"Za Dan žena odlučile smo da u našu raznovrsnu ponudu uvrstimo i pleteno cvijeće. Ručno rađeni buketi originalan su i jedinstven poklon koji neće uvenuti, a ostaće kao trajna uspomena", rekla je Moravac.

Ističe da je industrijska roba potisnula tradicionalnu privredu, što je dovelo do promjena i u porodici kada je uloga žena u pitanju, i sve se manje koriste proizvodi ručne izrade.

"Cilj našeg udruženja je da se to ne zaboravi. Želimo da naučimo mlade djevojke i žene da se bave ručnim radom, da sačuvamo tradiciju prnjavorskog kraja koji karakteriše specifičan vez. Na taj način naše udruženje stiče edukativnu ulogu, a i pomažemo ekonomskoj poziciji žena u društvu", rekla je Moravac.

Sagovornica kaže da im ideja za ručni rad nikada ne manjka.

"Ideje za kreacije dobijamo i u određenim situacijama, zavisno od potrebe u društvu. Tako smo izrađivale maske za vrijeme pandemije korona virusa. Za Dan žena izlagaćemo u gradu kako bismo pomogli sugrađanima da što lakše izaberu poklone za drage osobe ženskog pola. U ponudi su predmeti od drveta ukrašeni dekupaž tehnikom, oslikani stakleni predmeti, proizvodi od vune za male djevojčice, vezene haljine, torbe, cvijeće i ostali ukrasi", kaže Moravac.

U Udruženju žena "Tkanica" ističu da u svom radu na očuvanju tradicije uvijek imaju podršku lokalne zajednice, a u januaru su preselili u nove prostorije.

"Trenutno na izradi ručnih radova imamo angažovano desetak žena, iako je zainteresovanost mnogo veća. Članstvo nam od nastanka Udruženja varira, od 10 do 30 članica. Sad kad imamo prostorije u centru grada vjerujem da će nam se priključiti još sugrađanki", kaže sagovornica Nezavisnih.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()