UNA u Solunu: Posjetili smo srpsko vojničko groblje, mjesto gdje čovjek može samo šutiti

U sklopu groblja, nalaze se još grobovi francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta

05.07.2023. 19:00
  • Podijeli:

Jedno od najvećih mjesta stradanja za srpski narod desio se u Grčkoj, tačnije Solunu i to za vrijeme Prvog svjetskog rata, tokom proboja Solunskog fronta.

Kao podsjetnik na veliku žrtvu, u ovom gradu nalazi se i srpsko vojničko groblje. Treba naglasiti da su tu smješteni još grobovi francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama.

UNA je posjetila ovo groblje, tačnije tužni muzej historije, kojeg godišnje posjeti na hiljade građana, prvenstveno iz Srbije.

Poljska bolnica srpske vojske

Naime, groblje je podignuto na mjesto na kojem se još 1916. godine nalazila poljska bolnica srpske vojske. Samo groblje predstavlja dio kompleksa na Zejtinliku. U kosturnici je sahranjeno 5580 vojnika stradalih na Solunskom frontu.

Oko mauzoleja se nalazi 10 parcela u kojima je sahranjeno još 1440 srpskih ratnika, a tu su i dvije zajedničke grobnice na kojima je sahranjeno 78  nepoznatih ratnika sa Solunskog fronta i 217 nepoznatih srpskih ratnika prenijetih iz Carigrada.

Inače, jedna od legendi Soluna jeste i Đorđe Mihailović, koji je nažalost preminuo u nedjelju u 96. godini, a po sopstvenoj želji, će biti sahranjen u grobnici pored svog oca i djede.

Đorđe Mihailović, koji je čuvao sjećanje na stradanje srpskih vojnika na Solunskom frontu kao "sveti gral i luču života", rođen je u Solunu 1. maja 1928. godine.

On je bio sin Đure Mihailovića, učesnika Drugog svjetskog rata, te djeda Save, koji je 1926. godine počeo sa prikupljenjam posmrtnih ostataka poginulih boraca.

Stotine hiljada posjetilaca svake godine

Tokom naše posjete groblju, uspjeli smo malo popričati i sa osobama koje će nastaviti posao Đure Mihailovića. Iako s velikom tugom, te mnogo posla oko organizovanja sahrane, kazali su nam da je ovo mjesto izuzetno bitan dio srpske historije. Također su nam kazali da ga svakodnevno posjeti veliki broj građana, te da tokom godine stotine hiljada ljudi dođe ovdje i oda poštu stradalim vojnicima za njihovu žrtvu.

Kako samo ranije naveli, pored srpskih grobova, ovdje se nalaze i grobovi francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika, a rečeno nam je da se svaka od navedenih država brine za određeni dio groblja.

Treba naglasiti da kapelu groblja krase i stihovi Vojislava Ilića mlađeg, a oni glase:

“Neznani tuđinče, kad slučajno mineš Pored ovog svetog zajedničkog groba Znaj, ovde su našli večno utočište Najveći junaci današnjega doba.”

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()