Učestvovali sredjnoškolci iz 148 zemalja: Učenici iz Bihaća zablistali na olimpijadi u Engleskoj

Interesantno je kako je cijeli film snimljen mobilnim telefonom, a montažu i produkciju potpisuje Filović, dok je Đugova uradila ideju i scenarij.

17.06.2024. 07:06
  • Podijeli:
Učenici Bihać-666fc39a0548f.webp Foto: NEZAVISNE/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Učenici "Richmond park collegea" iz Bihaća, privatne srednjoškolske ustanove koja već dugo postoji i djeluje u gradu na Uni, zablistali su na "International Greenwich Olympiad", prestižnom takmičenju srednjoškolaca koje je prije nekoliko dana održano u engleskom gradu Oksfordu.

U konkurenciji 148 škola iz 48 zemalja svijeta, učenici iz Bihaća su, u različitim takmičarskim kategorijama, osvojili jednu zlatnu i tri srebrne medalje, "Nezavisne novine".

Učenici su se takmičili u parovima, a najveći uspjeh postigli su Daris Filović i Hadžera Đug, koji su osvojili prvo mjesto i zlatnu medalju u kategoriji kratkog igranog filma, dok su se bronzanim medaljama okitili Ammar Horozović i Ena Alivuk, te Omar Muhtari i Davud Štulanović u kategorijama inžinjering i zaštita životne sredine. Inače, Filović i Đugova su svojim kratkim petominutnim filmom pod nazivom "Return" pobrali simpatije publike i žirija, a film je i prikazan kao pobjednički uradak na ovom prestižnom natjecanju. Ovo dvoje srednjoškolaca iz Bihaća su sa ovim filmom ove godine pobijedili na bosanskohercegovačkoj naučnoj olimpijadi BOSEPO, koja je održana u Sarajevu.

Interesantno je kako je cijeli film snimljen mobilnim telefonom, a montažu i produkciju potpisuje Filović, dok je Đugova uradila ideju i scenarij.

Ovo dvoje učenika tako nastavljaju da nižu uspjehe sa svojim projektima, pa ih je tako nedavno pozvala i Kineska asocijacija za nauku i kulturu da sudjeluju na prestižnom takmičenju pod nazivom Chinese Adollescents Science and Techonology Innovation Contest (CASTIC), koje će biti održano krajem jula ove godine u kineskom gradu Tianjin.

Filović i Đugova su u februaru 2023. godine na "Bosepo olimpijadi" osvojili i nagradu u oblasti inžinjeringa, a Kinezi su izrazili želju da im predstave svoj projekat.

CASTIC takmičenje u inovacijama održava se 38. put u Kini, jedno je od najvećih i najprestižnijih u svijetu, a okuplja predstavnike više od 55 zemalja sa preko 500 projekata. CASTIC organizacija će snositi sve troškove za učesnike, izuzev putnih, koje sami moraju osigurati.

Ovo dvoje učenika će u Kini nastupiti i predstaviti svoj projekat besplatnog centralnog grijanja, a pratiće ih i direktor Richmond park collegea iz Bihaća, kao i predsjednik BOSEPO-a.

Trenutno su Filović i Đugova u procesu traženja sponzora za odlazak u Kinu i vjeruju da institucije i preduzeća imaju vjere u pamet bh. omladine, koja i pored teških uslova uspijeva ostvariti vrhunske rezultate kada su u pitanju nauka i umjetnost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()