U Republici Srpskoj najavljena slična akcija kao i u Srbiji, pjeftinjenje nekih proizvoda

Prvi razgovori na tu temu zakazani su već za sutra

14.09.2023. 21:06
  • Podijeli:

A upravo vodeći se primjerom Srbije, gdje su pojedini artikli pojeftinili i do 20 odsto, i u Republici Srpskoj najavljena je slična akcija. Prvi razgovori na tu temu zakazani su već za sutra.

Po uzoru na zemlje okruženja, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je akciju snižavanja cijena domaćih proizvoda kao vid pomoći stanovništvuRS.

"Zato ću zatražiti od ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske da u narednim danima održi sastanke sa domaćim trgovačkim lancima kako bi pronašli mogućnosti da se takva akcija sprovede i u Republici Srpskoj", napisao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske na svom twitter nalogu.

Ovaj zahtjev resorni ministar već je ispunio i za sutra najavio sastanak sa predstavnicima trgovačkih lanaca i dobavljača, koji bi smanjivanjem marži olakšali građanima i omogućili im da osnovne životne namirnice nabavljaju po povoljnijim cijenama.

“Sazvao sam sastanak i sa predstavnicima trgovačkih lanaca i sa dobavljačima ali i sa ljudima koji se bave proizvodnjom da napravimo jedan plan i hodogram djelovanja da oni budu društveno odgovorni, a siguran sam da će i Vlada i predsjednik Dodik znati cijeniti odgovornost tih ljudi koji su u teškim trenucima stali na stranu građana da ove inflatorne udare lakše koliko je to moguće podnesu", kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Sutrašnjem sastanku prisustvovaće i predstavnici Privredne komore Republike Srpske. Želja i priča o smanjenju marži postoji već nekoliko mjeseci, zbog čega je i pokrenuta kampanja Društveno odgovorni kojom su cijene pojedine robe snižene na određeni period.

“To je roba široke potrošnje i naravno da imaju određene marže ali veliki trgovački lanci su i tada iskazali interes. Da se možda odredi jedna struktura proizvoda koja bi ušla u spektar gdje se traži smanjenje cijena i mislim da će ova akcija dati rezultate i pomoći najširim slojevima stanovništva”, smatra Pero Ćorić
predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Ukoliko akcija smanjenja cijena osnovnih životnih namirnica postane stvarnost, kampanja "Društveno odgovorni" otići će korak dalje, i umjesto na određeno vrijeme dobiće epitet "trajno".

  • Podijeli: