U planu revitalizacija Kraljevskog grada Bobovca

Tvrđava Bobovac ima važan historijski značaj za državu BiH, a kao jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine ima veliki potencijal

27.10.2022. 09:40
  • Podijeli:
Bobovac_foto_wikimedia-1666856404997.webp Foto: Wikimedia

"Revitalizacija kraljevskog grada Bobovca u kontekstu iskustva lokalnih zajednica u upravljanju kulturnom baštinom" naziv je konferencije održane u Varešu u organizaciji Općine Vareš, uz podršku misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Tvrđava Bobovac ima važan historijski značaj za državu Bosnu i Hercegovinu, a kao jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine ima veliki potencijal.

Nažalost, do sada se relativno malo uradilo na zaštiti, obnovi i kvalitenoj iskorištenosti ovog potencijala. Cilj konferencije je identificirati prepreke i poduzeti konkretne aktivnosti na revitalizaciji tvrđave.

Bobovac predstavlja najznačajniji grad iz perioda srednjovjekovne Bosne. Mjesto gdje su stolovali bosanski kraljevi i vladari govori o hiljadugodišnjem postojanju  države Bosne i Hercegovine. U periodu socijalizma Bobavac je uz Vranduk i Počitelj bio jedna od tri tvrđave koje su bile na listi nacionalnih spomenika.

"To je mjesto koje s Kraljevom Sutjeskom čini jedinstven historijski, kulturološki kompleks i srednjovjekovna bosanska kraljevina dobrim dijelom nastaje na tom području i onog trenutka kad je tvrđava Bobovac pala nestalo je  srednjovjekovne bosanske države", kazao je doc. dr. Mirza Džananović, profesor na Filozofskom fakultetu UNZE.

S obzirom na važnost tvrđave Bobovac, do sada je vrlo malo urađeno na očuvanju i turističkoj promociji ovog kraja. Cilj konferencije organizirane u Varešu je podići svijest, razmijeniti najbolja iskustva i prakse i osigurati podršku institucija svih nivoa vlasti i civilnog društva u prepoznavanju značaja revitalizacije kraljevskog grada Bobovca.

Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, smatra da ovakvi projekti mogu naći mjesto u evropskim fondovima samo ako bi država zajedno s kantonom pokazala ozbiljnost.

"Nije bitno gdje su kraljevski gradovi, bili oni u Francuskoj ili u Bosni i Hercegovini, kraljevstvo je kraljevstvo", poručuje Marošević.

“Nadamo se da će naredni koraci biti realizovani u skladu s master planom revitalizacije tvrđave Bobovac, koja je urađena 2008.  godine u skladu s preporukama Vijeća  Evrope, a koja predviđa i poboljšanje kompletne ne samo saobraćajne nego i turističke infrastrukture", dodao je Džananović.

Konferencija je okupila predstavnike nadležnih ministarstava, lokalne zajednice, stručnjake iz oblasti zaštite spomenika, ali i civilni sektor, koji može dati značajan doprinos. Osim revitalizacije same tvrđave potrebno je osigurati putnu infrastrukturu, te povezati Kakanj i Vareš.

"Kulturno naslijeđe je svih građana Bosne i Hercegovine, svih zajednica i da posjeduje jedan veliki kapacitet u smislu integracije društva. U tom pogledu misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini sarađuju s lokalnom zajednicom i pokušava koristi kulturno naslijeđe kao jedan instrument promocije izgradnje pomirenje u zajednicama kako bi doprinijeli stabilizaciji  i demokratizaciji društva Bosne i Hercegovine", pojasnio je Daut Bajramović, programski službenik misije OSCE u Travniku.

S obzirom na to da je nacionalni spomenik kulture kraljevski grad Bobovac zaštićeno područje, aktivnosti se trebaju provoditi bez narušavanja arheološke, historijske i kulturološke građe. Krenuti što prije u realizaciju navedenih aktivnosti cilj je učesnika konferencije da bi unaprijedili turizam kao jednu od razvojnih grana privrede BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()