U planu gradnja plutajuće solarne elektrane na jezeru Modrac

Elektroprivreda BiH jako veliki broj projekta u ovom momentu razvija u vezi sa obnovljivim izvorima

19.04.2023. 13:13
  • Podijeli:
Modrac_jezero_foto_FB-63d10c0090f3e.webp Foto: Facebook

Elektroprivreda BiH planira da realizuje projekat plutajućih solarnih elektrana za koje je pogodno jezero Modrac, kao i hidroakumulacija Sniježnica, ekskluzivno je najavio na ovogodišnjem SET-u Samir Selimović, izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH, piše eKapija.

"Svjesni smo da moramo ubrzano krenuti u tom pravcu. Termoelektrane ne mogu balansirati elektroenergetski sistem. One su predviđene za bazni sistem. Ne možete tokom dana isključiti termo blok, a naveče ga uključiti. Mi taj problem rješavamo sa Hidroelektranama na Neretvi. Zatim tu su i Jablanica, Grabavica i Selakovac koji uspješno odgovaraju zahtjevima balansiranja u našem sistemu, ali i pružamo tu uslugu za druge korisnike", dodao je Selimović.

Ističe da je bitno i napomenuti da Elektroprivreda BiH zajedno sa EBRD-om razvija projekat da Blok 3 u TE Tuzla, koji bi trebalo da bude gotov do kraja ove godine, kao i da se izvrši njegova konverzija na biomasu radi proizvodnje “isključivo i samo toplotne energije”.

"Do sada smo proveli pilot projekte i testirali kosagorijevanje biomase i uglja na svim ili skoro svim blokovskim jedinicama u TE Tuzla i TE Kakanj, pa smo radili režime 5, 10, 15 i 20% biomase u kosagorijevanju sa ugljem. Postavlja se pitanje, ima li biomase u dovoljnim količinama? Odgovor je – nema. Poduzimamo značajne mjere na degradiranim površinama rudničkih površinskih kopova. Već radimo uspostavu zasada biomase, a koristićemo i druga alternativna goriva kao što su RDF. Sve su to planovi koje razvijamo", istakao je.

Dodaje da Elektroprivreda BiH jako veliki broj projekta u ovom momentu razvija u vezi sa obnovljivim izvorima.

"To su solarne elektrane koje su u fazi izrade idejnih projekata, objavljeno je već i nekoliko tendera. Planiramo ih na degradiranim rudničkim površinama gdje su pretpostavke za to sa aspekta ishodavanja dokumentacije puno bolje, jer je to naše zemljište u sastavu Koncerna EPBiH. Želimo iskoristiti i te površine i privesti nekoj krajnjoj namjeri. U ovom slučaju, to je proizvodnja solarne energije. Idemo u pravcu otkupa projekata obnovljivih izvora", zaključio je Selimović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()