Tako ti je mala moja kad kuha Bosanac

U Njemačkoj se prvo bavi slikarstvom i nekretninama, a onda sa suprugom Nermom otkriva ljubav prema Italijanskoj kuhinji

01.03.2023. 12:56
  • Podijeli:
kuvar-63fc8fde5660b.webp Foto: DW

Gastronom i slikar Zoran Radoš stvorio je u šumi nadomak Hattingena malu oazu mira u kojoj kombinuje tradicionalnu italijansku kuhinju, hotelijerstvo i slikarstvo. DW-reporter Danko Rabrenović posjetio je Zorana u njegovoj restoranu-galeriji i probao neke od njegovih specijaliteta.

Zoran Radoš rođen je u Sarajevu, a odrastao je u Kaknju. Po završetku škole upisuje strojarstvo u Zenici, a 1991. na drugoj godini prekida studij zbog rata i seli se kod strica u Bochum.

U Njemačkoj se prvo bavi slikarstvom i nekretninama, a onda sa suprugom Nermom otkriva ljubav prema Italijanskoj kuhinji. Prije desetak godina otvorili su u rurskom gradiću Hattingenu mali hotel-restoran, u zgradi koja je nakad davno bila rudnik. Umjesto recepcije na ulazu je Zoranov atelje u kojem svakodnevno slika - ponekad i s gostima. Restoran je istovremeno i galerija kojom dominiraju Zoranovi veliki formati.  

Restoran radi samo naveče i to pet puta sedmično. Zoran kaže da "sve mora ići laganini po uzoru na preduzeća iz socijalističke Jugoslavije te da su tri, četiri sata rada dnevno sasvim dovoljno".

U slobodno vrijeme Zoran je u svojoj garaži. Popravlja stare automobile bez suvišne elektronike i čipova. Kad ih sredi, malo se provoza, pa ih proda. U Kaknju, gdje mu još uvijek žive obitelj i prijatelji, ima starog sređenog "fiću" koji ga čeka za izlaske u grad.

Zoran Radoš ne zna gdje će živjeti kad bude u penziji, ali zna kako. Radiće, kaže, sve ono što voli, a što se može i u starosti - pecati, slikati, družiti se i spremati balkanske i italijanske specijalitete.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()