Širom svijeta protesti novinara protiv izručenja Juliana Asangea SAD

Protestovali i novinari u Beogradu i Zagrebu

08.10.2022. 15:21
  • Podijeli:
zagreb_novinari_assange_anadolija 1-1665235483154.webp Foto: Anadolija

U glavnim gradovima Srbije i Hrvatske, Beogradu i Zagrebu ,u subotu je održan protest podrške Julianu Assangeu, osnivaču Wikileaksa, kojeg britansko pravosuđe želi izručiti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolija.

Protest, prekoputa Ambasade Velike Britanije, održan je u organizaciji Sindikata novinara Srbije (SINOS), Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Novinari su na protest donijeli PRESS prsluke na kojima je pisalo “Odbranimo novinarstvo” kao i novinarske legitimacije.

Protest podrške Assangeu održava se i u Velikoj Britaniji, gdje će, kako je najavljeno, više od 3.600 ljudi formirati "ljudski lanac" i opkoliti zgradu parlamenta u Londonu, zahtijevajući Assangeovu slobodu. Okupljeni se suprotstavljaju izručenju Asangea i pozivaju američku vladu da odbaci sve optužbe protiv njega.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel je 17. juna odobrila izručenje suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u.

Assange je 1. jula britanskom Višem sudu uložio žalbu na odluku britanske vlade da ga izruči SAD-u.

Taj potez pokrenuo je novu bitku između njegovog pravnog tima i američkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Američke vlasti traže Assangea zbog navodne zavjere nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući dokaze o mogućim ratnim zločinima.

Ako bude izručen SAD-u, Assange će se suočiti s 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke Vlade i kršenje zakona o špijunaži i prijeti mu potencijalna višegodišnja zatvorska kazna.

Assange je 2019. godine izvučen iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je bio u utočištu duže od sedam godina.

I Hrvatsko novinarsko društvo pridružilo se Globalnoj akciji za oslobađanje Juliana Assangea okupljanjem ispred Novinarskog doma i porukom “Sloboda Assangeu, sloboda novinarstvu!”.

Petnaestak novinara i aktivista okupilo se ispred Hrvatskog novinarskog društva (HND) kako bi se pridružili globalnoj akciji kojom se traži da se obustavi izručenje Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa, iz Velike Britanije SAD-u te da ga se oslobodi u ime slobode novinarstva, slobode govora i demokracije.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko okupljenima je poručio:

“Odluka velike Britanije je za svaku osudu. Danas Assange, a sutra bilo ko od nas, kako ovdje u Hrvatskoj, tako bilo gdje u svijetu. Ovo je udar na temelje novinarstva, na slobodu izražaja, ovo je udar na borbu za istinu i ono što je još opasnije, ukoliko se ta odluka sprovede u djelo, nemojte zaboraviti da će male zemlje, sateliti velikih, takve stvari na lokalnoj razini primjenjivati i ovdje. Jednostavno, ne izručenju Assangea, sloboda Assangeu i sloboda za točno, istinito novinarstvo. Mi novinari u Hrvatskoj znamo koliko je ovo pitanje važno, ne samo za jednog pojedinca, nego za cijelu novinarsku profesiju, za cijelu istinu”, poručio je Zovko.

U obraćanju medijima predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever je izjavila:

“Odluka britanske vlade o izručenju Assangea SAD-u je vrlo loša vijest za sve vlade koje žele pritiskati press i slobodu medija, slobodu novinarstva i slobodu govora. Zabrinuti smo i svi mi pojedinačno. Ovo nije samo udar na Assangea, ovo je udar na svakog novinara i njegov slobodan pristup informacijama. Sve što se događa s ovim čovjekom, svaki udar i pritisak na Assangea, pritisak je na novinarstvo, na vašu i na našu slobodu. Stoga se, danas, na dan kada naše kolege u Velikoj Britaniji okružuju Britanski parlament, protestirajući protiv ove odluke sa zahtjevom da se Assange ne izručuje, nego da se oslobodi, pridružujemo i mi u Hrvatskoj, ali i u brojnim drugim evropskim i svjetskim zemljama, jer sloboda za Assangea sloboda je za svakoga od nas, s ove strane kamere, s one strane kamere i za svakog građanina ovog svijeta, njegovu slobodu i slobodu govora.”

Oslobodite Assangea, ne izručenju Assangea, jer ovo je borba za ionako krhku demokraciju, u Hrvatskoj, Europi, ali i u cijelom svijetu, zaključila je Sever.

Okupljeni novinari i aktivisti istaknuli su poruke: “Journalism is not a crime”, “Free press, free Assange”, “Don’t extradite Assange”.

U Londonu je danas u 13 sati, kao i u gradovima diljem svijeta, održana akcija protiv izručenja Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa. Istodobno se poziva američku vladu da povuče sve optužbe protiv njega. Europska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozvale su novinarske sindikate, organizacije za slobodu medija i novinare da se mobiliziraju i izraze svoju solidarnost. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()