Sarajevo: Svečanom misom obilježen najveći katolički blagdan Božić

Misu, predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH monsinjor Tomo Vukšić

25.12.2023. 12:18
  • Podijeli:
misa sarajevo bozic anadolija 2 (2)-658964d00487b.webp Foto: Anadolija

U sarajevskoj Katedrali srca Isusova svečanom misom obilježen je najveći katolički blagdan Božić, javlja Anadolu.

Misi, koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH monsinjor Tomo Vukšić, prisustvovao je veliki broj vjernika sa prijateljima i porodicom.

"Svako vrijeme je imalo svoje izazove, tjeskobe, kušnje i probleme, pa i tragedije. Toga, nažalost, sebe nije poštedila nijedna generacija ljudi. No, od svega toga, čovjek najteže proživljava muke koje tište njega osobno i njegove suvremenike. Jer ono što je pripadalo ranijim generacijama, u nama postoji samo na način memorije i traje u obliku pamćanje koje čuvaju pojedinci, porodice, narodi ili arhivi i naučne studije", pojasnio je Vukšić.

Naveo je da se od sadašnjih muka i tjeskoba razlikuje po tome što naša generacija nije lično proživjela ono što je pripadalo drugim vremenima.

"Međutim, usred svega toga, pa i usred velikih tragedija, radost Božića uvijek je velika, najprije zbog iskazane Božje ljubavi i zbog Božjeg poziva upućenog svima da čovjek svojim životom napusti grešnu prošlost i da joj se ne vraća", rekao je Vukšić u obraćanju vjernicima u Sarajevu.

Poručio je da "ratovi, stradanja, nasilje, progoni i izbjeglički valovi i teška sudbina tolikih ljudi koji bježe, nikada se ne bi smjeli događati".

"Ali, nažalost, Kainovski sindrom nikada nije nestao iz nakana, razmišljanja i ponašanja nekih ljudi. Ali, uprkos tome, ne samo da nam Isus može biti utjeha i izvor nade i vjere, već on to jeste", rekao je Vukšić.

Dodao je da u skladu sa Isusovim naukom, zadaća vjernika je pomagati ljudima koji trpe, te moliti i činiti da bude zaustavljeno svako nasilje i zla nakana.

Vjernici koji praznike slave po gregorijanskom kalendaru, danas obilježavaju Božić – praznik u kojem kršćani slave rođenje Isusa Krista. Ovaj porodični blagdan uglavnom se slavi u krugu porodice i najbližih.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()