Saharska prašina ponovo stiže na Balkan

Ova pojava, iako donosi spektakularne prizore, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme zbog povećane koncentracije PM10 čestica u zraku

14.06.2024. 19:05
  • Podijeli:
saharski pijesak-65df2e1d89f33.webp Foto: Facebook

Saharska prašina se ponovo očekuje u jugoistočnoj Evropi i istočnom Mediteranu, prema predviđanjima Kopernikusove službe za nadzor atmosfere (CAMS).

Ova pojava, iako donosi spektakularne prizore, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme zbog povećane koncentracije PM10 čestica u zraku.

CAMS predviđa da će prenos saharske prašine u region započeti 10. juna i trajati nekoliko dana, dosežući vrhunac danas. Zemlje poput Bugarske, Kipra i Grčke će biti najviše pogođene, s vrijednostima PM10 čestica iznad 100 µg/m³, što značajno premašuje EU standard od 50 µg/m³ za 24-satni prosjek.

U prethodnim sedmicama, saharska prašina je već dva puta zahvatila jugoistočnu Evropu i istočni Mediteran, a potom i sjeverozapadnu Afriku, Iberijsko poluostrvo, južnu Francusku i sjevernu Italiju.

Mark Parington, viši naučnik u CAMS-u, istakao je da prenos saharske prašine preko Sredozemlja nije neuobičajen, ali je primijećen porast intenziteta i učestalosti ovih događaja posljednjih godina. “Važno je kontinuirano pratiti našu atmosferu kako bismo razumjeli promjene u kvalitetu zraka,” rekao je Parington.

Saharska prašina je prirodna pojava koja se javlja kada jaki vjetrovi duvaju kroz suhu Saharu, podižući i prenoseći čestice na velike udaljenosti. Ove oluje se najčešće javljaju tokom zimskih, proljetnih i jesenskih mjeseci.

Stanovništvu se savjetuje oprez i praćenje uputstava lokalnih vlasti kako bi se smanjio negativan uticaj na zdravlje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()