Roditelji u Banjaluci na mukama: Za dvoje djece u vrtićima potrebna skoro čitava plata

Boravak u velikom broju privatnih vrtića u Banjaluci ponovo je poskupio ove godine, što je naljutilo roditelje, koji kažu da im se više i ne isplati raditi, jer za dvoje djece moraju da plate više od 600 KM

13.01.2024. 13:02
  • Podijeli:
vrtić_kina_anadolija 1-64abac0578116.webp Foto: Anadolija

Novac za tuđu njegu i pomoć, lične invalidnine roditeljima i starateljima djece sa poteškoćama u razvoju, kao i plate radnicima u Gradskoj upravi i javnim ustanovama legao je na račune u petak, dok su roditelji mališana koji idu u privatne vrtiće, studenti i javni prevoznici ponovo ostali kratkih rukava.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je, nakon što je zbog nedostatka kvoruma u petak potpredsjednik gradskog parlamenta Saša Čudić otkazao nastavak vanredne sjednice, da su riješena neka važna pitanja, ali da i dalje postoji jaz u mnogim isplatama.

– Ostala su otvorena pitanja javnog prevoza koji i dalje funkcioniše zahvaljujući dobroj volji i dogovoru koji je postignut sa prevoznicima. Čekaju i stipendije, korisnici subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima, poljoprivrednici te druga pitanja koja može da riješi samo rebalans – rekao je Stanivuković.

Dodao je da će nastaviti da razgovara sa svim odbornicima kako bi što prije bili riješeni problemi i pitanja koja su od važnosti za Banjaluku.

– Pušteno je 50 odsto zaostalih sredstava za tuđu njegu i pomoć za novembar roditeljima i starateljima djece sa poteškoćama u razvoju – rekao je Stanivuković i dodao da se to, inače, isplaćuje do 15. decembra, ali su imali poteškoća, zbog čega sve kasni.

Stanivuković se izvinio roditeljima i svima koji su čekali do sada.

Boravak u velikom broju privatnih vrtića u Banjaluci ponovo je poskupio ove godine, što je naljutilo roditelje, koji kažu da im se više i ne isplati raditi, jer za dvoje djece moraju da plate više od 600 KM.

Majka mališana koji idu u jedan privatni vrtić, a koja je željela da ostane anonimna, rekla je da je većina vlasnika privatnih vrtića obavijestila roditelje da će ponovo povećati cijenu.

– Gradsku vlast baš briga šta se dešava, kao i do sada. Niko ni riječi u korist roditelja da kaže. Naravno, zaokupljeni su cirkusom u koji je doveden najveći grad u Srpskoj. Gledaju svoj interes i svojih najbližih. Njihovi klinci nisu sigurno na onoj listi od 2.000 djece koja čekaju mjesto u javnim vrtićima – rekla je ova izrevoltirana majka.

Ona je istakla da gradske subvencije roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće nisu isplaćene već dva mjeseca.

– Evo prolazi i treći mjesec, a subvencija ni na vidiku. Međutim, čim je povećan minimalac, roditelji su odmah osjetili novi udar po džepu – rekla je.

Na ovaj problem prije nekoliko dana osvrnuo se i predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Boran Bosančić ističući da prvi čovjek grada mora hitno da reaguje i zabrani nova poskupljenja boravka djece u privatnim vrtićima u Banjaluci.

– Grad sufinansira roditelje čija djeca idu u privatne vrtiće, međutim, to više nije dovoljno, jer su vrtići znatno poskupjeli. Brojni roditelji su s nama kontaktirali i zabrinuti su da više neće moći plaćati za djecu vrtiće, što je veliki problem – istakao je Bosančić, piše Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da više od 1.000 djece ne može da dobije mjesto u gradskim vrtićima, zbog čega roditelji moraju da ih upisuju u privatne.

Saša Lazić podržao roditelje

Odbornik u Skupštini grada Saša Lazić na društvenoj mreži “Fejsbuk” statusom je podržao roditelje te predložio da se svima čija djeca idu u vrtić izjednače davanja iz gradskog budžeta.

– Stvari još funkcionišu tako da su roditelji čija djeca pohađaju državni vrtić u debelo povlašćenom položaju. Refleksija je to, svakako, na opšte stanje u društvu, ili konkretno u Banjaluci, a to je da se uslovi rada u javnom i realnom sektoru ne mogu porediti – napisao je Lazić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()