Propala ideja izgradnje sarajevske fabrike peleta

Neki će reći očekivano

12.06.2024. 12:07
  • Podijeli:
pelet-ivica-galovic-pixsell Cropped (1).jpg Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović još je u martu prošle godine, nakon stupanja na ovu dužnost, najavio mnogo projekata.

Tada je kazao da će fokus biti tvornica peleta koja će biti u vlasništvu KS, kao i sam pelet koji će se proizvoditi.

No, kako sada stvari stoje, od najavljene peletare nema ništa.

– Naglašavamo da je projekat izgradnja i funkcionalnost peletare u Kantonu Sarajevo kompleksno pitanje koje uključuje potrebu za ekonomsko-pravnom analizom svake faze navedenog projekta. Pregledom i analizom relevantnih pravnih propisa te pozitivnih izvora prava konstatirali i smo da ne postoje pravne smetnje za organiziranje proizvodnje peleta, ali da postoje potencijalni rizici u domenu prava konkurencije. Urađena je nova studija izvodljivosti koja je usklađena sa idejnim projektom, a koja je pokazala dalje pravce djelovanja u realizaciji ovog projekta. Međutim, naglašavamo da su okolnosti, prilike i potrebe značajno drugačije u odnosu na tržište u vrijeme kada je predmetni projekat i osmišljen – objasnili su za Raport iz kabineta ministra Mijatovića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()