Povorka ponosa u Sarajevu: "Kome smeta ljubav"

Na nekim od brojnih natpisa su istaknute poruke savezništva, ljubavi, ponosa i ravnopravnosti

24.06.2023. 16:18
  • Podijeli:

U Sarajevu je počelo održavanje četvrte po redu Bh. povorke ponosa. Tema ovogodišnje povorke ponosa je savezništvo.

Na povorci su i američki ambasador Michael Murphy te šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Slogan ovogodišnje parade je "Ponosno zajedno".

"Ovaj slogan ima višestruko značenje. Biti saveznik ili saveznica, treba i mora odražavati ponos. Kao što ga snažno nose LGBTIQ+ osobe, kojima se svakodnevno spočitava i problematizira njegovo isticanje, te se želi zamijeniti stidom, ponos mora biti centralni segment borbe. Jer ne smijemo dopustiti da iko mora osjećati stid zbog onoga što jeste - naveli su iz Bh. povorke ponosa.

Inače, učesnici između ostalog nose transparente na kojima piše:

"Ljubim je s ponosom", "Pruži ruku ljubavi", "Podrška izvan četiri zida", "Porodica je tamo gdje je ljubav", "Imamo porodicu", "Kome smeta ljubav", "Nije faza", "Ponos bez predrasuda", "Policija je tu zbog vas", "Zaslužujem život bez nasilja", "Tate su tate, gej ili strejt ili trans", neke su od poruka sa šarenih transparenata.

Inače, u Sarajevu je raspoređen i veliki broj pripadnika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo na brojnim lokacijama, od Historijskog muzeja do samog centra grada.

Šetnja pripadnika LGBT zajednice, aktivista i građana je krenula u 18:00 sati ulicama Zmaja od Bosne - Hiseta - Obala Kulina bana - Kulovića te će završiti ispred Narodnog pozorišta na Trgu Susan Sontag.

Program ispred Narodnog pozorišta je planiran u trajanju od 19:00 do 21:00 sati.

Organizatori Bh. povorke ponosa su istakli da je smanjenje predrasuda, netrpeljivosti, diskriminacije i nasilja nešto što je najvažniji cilj organizovanja povorki.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()