"Poštujem Osmi mart, kupim cvijeće obavezno"

UNA na ulicama dva najveća grada u BiH, Sarajevu i Banjaluci

08.03.2023. 22:53
  • Podijeli:

Roze, žuta ili bijela? Ipak, crvena boja ljubavi za ljepšu polovinu. Mali znak pažnje svaki Osmi mart. Milorad ružom iznenadi svoju Dragicu i tako skoro pa šest decenija. 

"To je uvijek za Osmi mart. Mi to poštujemo, kupim cvijeće obavezno", rekao je Milorad Peulić dok njegova Dragica ističe kako će u avgustu biti punih 59 godina koliko su u braku. 

"On je pažljiv u svemu, ne samo u cvijeću i ne samo za Osmi mart, nego svaki dan. Šta ima ljepše nego kada spavaš a on ustane i viče babice, kafica na stolu", šaljivo priča Dragica Peulić. 

Neki su to obavili i dan ranije, pa danas u gradu opuštena priča s generacijom. 

"Juče, juče sam kupio poklone. Nemam žene ali kolegicama sam kupio. A kupio sam cvijeće i još neki poklon", pohvalio nam se jedan penzioner. 

Na pitanje kako dame reaguju kada im poklonite cvijeće odgovor je kratak i jasan – ''Drago im je.''

A pitali smo dame, da li i koliko su im bitni pokloni na ovaj dan? 

"Meni je bitan znak pažnje. Nije bitna vrijednost", skromno kaže jedna Banjalučanka.

A ovaj dan obilježava se kao znak višedecenijske borbe za ravnopravnost žena. U Banjaluci tradicionalni Osmomartovski marš pod sloganom "nismo jeftina radna snaga".

"Želimo da poručimo našim vlastima da počnu konačno da poštuju Zakon o radu, Zakon o zabrani diskriminacije te Zakon o ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini koji ženama garantuje jednak društveni položaj", poručila je Milica Pralica, aktivistkinja Udruženja građana ''Oštra nula''.   

I taman što je kolona krenula, zabilježen je incident. Nekoliko nepoznatih mladića sa kapuljačama na glavi, jednoj od učesnica, istrgnuli su  zastavu duginih boja a oni drugi su uputili niz psovki. 

Ovo je prvi incident nakon 12 godina od kada se Osmomartovski marš organizuje u Banjaluci. I Sarajevskim ulicama danas se marširalo uz zastave i poruke u organizaciji Fondacije "Cure" iz koje su još jednom ukazali na neravnopravan položaj kao i porast nasilja nad ženama. 

"Kada kažem neravnopravan, mislim da žene u Bosni i Hercegovini nemaju iste mogućnosti i ista prava u javnoj sferi. Imali smo nagli porast nasilja nad ženama u doba pandemije kada ni sigurne kuće nisu imale dovoljno kapaciteta da prime žene koje prolaze kroz različite oblike nasilja. Statistike govore da se najveći broj nasilja dešava nad ženama a u vrlo malom procnetu nad muškarcima", pojašnjava Medina Mujić portparol Fondacija "Cure" Sarajevo. 

Ove aktivistkinje ukazuju i na problem feminizacije siromaštva što znači da su žene te koje su pogođene siromaštvom uz poruku da svoj glas neće stišati niti poglede srušiti.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()