Poražavajući rezultati upisa u srednje škole u Sanskom Mostu

Nedostatak broja učenika je vremenom proizveo i tehnološki višak nastavnog kadra

28.06.2023. 16:20
  • Podijeli:
učenici škola matura ispit profimedia-648abbd345279.webp Foto: Profimedia

U tri srednje škole na području općine Sanski Most u narednoj školskoj godini upisano je 150 učenika, što je najmanji broj upisanih učenika u poslijeratnom periodu.

Jedini zadovoljni rezultatima upisa su u Mješovitoj srednjoj školi, gdje su upisali 122 učenika u više stručnih zanimanja.

"Mi smo ostvarili svoje upisne planove, a jedini naši problemi su u vezi s tim što za određena zanimanja postoji veliko interesovanje učenika i njihovih roditelja, dok za neka druga zanimanja nemamo dovoljan broj prijavljenih kandidata. Najveći interes je za programere CNC mašina, gdje smo planirali upis 30 učenika, a prijavilo se dvostruko više. Zbog toga ćemo od Ministarstva obrazovanja USK tražiti dozvolu da imamo dva odjeljenja učenika u ovome zanimanju", istakao je Nijaz Halilović, direktor pomenute obrazovne ustanove, pišu Nezavisne novine.

U Gimnaziji su uspjeli upisati 20 učenika u prvi razred, a već više godina problem ove obrazovne ustanove je sve manje interesovanje učenika da pohađaju ovu školu.

"Ipak, i s ovakvim rezultatom moramo biti zadovoljni jer smo prošle godine imali tek devet učenika upisanih u prvi razred", kaže Nasution Kljunić, direktor te ustanove.

Sa najvećim upisnim problemima se i ove godine susreće Srednja poljoprivredna škola "Sanus futurum", koja je imala plan da upiše 50 učenika, a upisano je svega njih sedam.

I u ovoj školi već godinama kubure s nedostatkom učenika, zbog čega je u pitanje došao i njen opstanak s obzirom na to da ju je u protekloj školskoj godini pohađalo ukupno tek sedamdesetak učenika.

"Pokušali smo na sve načine da zainteresiramo učenike i njihove roditelje za našu školu, organizovali smo posjete i promotivne akcije, ali bez uspjeha. Upisali smo pet učenika u odjeljenje veterinarskih tehničara i troje u razred fitofarmaceuta", kaže Senad Tičević, direktor škole, inače jedine te vrste koja školuje učenike u oblasti poljoprivrede na području USK.

Kada je u pitanju školstvo na području općine Sanski Most, trenutno je najveći problem upravo nikad manji broj učenika pa je već sada očigledno da će se kompletan plan upisa u srednje škole teško realizirati. Ništa bolja situacija nije ni u segmentu osnovnog obrazovanja, jer se u prve razrede ovdašnjih škola upisalo tek 125 učenika.

Nedostatak broja učenika je vremenom proizveo i tehnološki višak nastavnog kadra, kao i niz drugih problema u ovdašnjem školstvu.

Svi ovi problemi uzrokovani su visokom stopom migracija stanovništva s ovih prostora u zemlje Evropske unije, s obzirom na to da u inostranstvo odlaze čitave porodice s djecom.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()