Pokazna vježba EUFOR-a: Potvrda podrške sigurnog oruženja

Komandant EUFOR-a, generalmajor Helmut Habermayer kazao je da je operacija Altea podrazati napore BiH vlasti u održavanju sigurnog okruženja kako bi doprinijela stabilnosti države

15.09.2023. 12:05
  • Podijeli:

Godišnja vježba “Brzi odgovor 2023” EUFOR-a počela danas i trajat će do 29. septembra širom Bosne i Hercegovine.

Održava se s ciljem da pokaže spremnost ove misije i potvrdi njena stalna podrška u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u ovoj zemlji, saopćeno je iz EUFOR-a.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Helmut Habermayer kazao je da je operacija Altea podrazati napore BiH vlasti u održavanju sigurnog okruženja kako bi doprinijela stabilnosti države.

"U skladu sa misijiom, pokazujemo posvećenost EU BiH. Prema svim entitetima i narodima se odnosimo nepristrasno, bez obzira na njihova uvjerenja, politička ili vjerska. Sposobni smo da se nosimo sa svakom prijetnjom koja bi ugrozila državu. Lično vjerujem da uvježbavanje rezervnih snaga jako bitno. Ove godine gradimo sposobnosti rezervnih snaga, u slučaju potrebe njihovog rasporedjivanja. 
Htio bih da pošaljem poruku i onima koji su skeptični u vezi sa EUFOR. Upotreba vojne sile je posljednja stvar i treba da bude odluka političkih predstavnika", rekao je Hebermayer.  
 

 Dodao je da prisustvo Zukana Heleza, ministra odbrane, Johana Satlera, specijalnog predstavnka EU u BiH, i predstavnika PS BiH kao i predstavnika EU pokazuje tijesnu saradnju izmedju EU, EUFORA i BIH Institucija. 

"Ovaj odnos ce biti ojačan kroz ovu vježbu. Cijenim dijalog u vezi uloge i operacija", rekao je Habermayer.


 

  • Podijeli: