Penzioneri traže jednokratnu pomoć dok čekaju povećanje penzija

Na jučerašnjem sastanku zaključeno je da su zahtjevi umirovljenika opravdani, ali da je za njihovu realizaciju potrebna temeljita analiza nadležnih i stručnjaka

22.05.2024. 16:49
  • Podijeli:
penzija penzioneri shutterstock_1086254576-64e72bc8ad5ce.webp Foto: Shutterstock

Predstavnici Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH održali su sastanak s resornim ministrom Adnanom Delićem i predstavnicima PIO/MIO kako bi razgovarali o ispunjenju svojih zahtjeva za jednokratnu pomoć i povećanje mirovina.

Na jučerašnjem sastanku zaključeno je da su zahtjevi umirovljenika opravdani, ali da je za njihovu realizaciju potrebna temeljita analiza nadležnih i stručnjaka.

Sastanak je održan nakon sjednice Skupštine Saveza udruženja umirovljenika FBiH, na kojoj su zatražili jednokratnu pomoć od 200 KM i 100 KM, kao i povećanje mirovina kroz izmjene Zakona o PIO/MIO.

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH, naglasio je potrebu za inicijativom prema Vladi Federacije kako bi se izradile izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO.

Ove izmjene bi uključivale promjene u članu 79., koji bi omogućio usklađivanje mirovina s prosječnom plaćom u Federaciji.

“Svjesni smo da je ovo težak zahtjev zbog političke i ekonomske situacije, ali isto tako smo svjesni vrlo teškog materijalnog položaja umirovljenika. I tu se nešto mora pod hitno poduzeti, imajući na umu da i dalje cijene osnovnih životnih namirnica rastu i divljaju,” izjavio je Mehić.

Mehić je također naglasio da, dok se ne usvoje izmjene zakona, traže da Vlada Federacije urgentno djeluje prema najugroženijoj populaciji putem jednokratne novčane pomoći. Ova pomoć bi bila prilagođena visini mirovine kako bi se ublažio težak materijalni položaj umirovljenika.

“Slijedi dijalog s predstavnicima Vlade FBiH i iznalaženje prihvatljivih rješenja. Ukoliko se Vlada ogluši na naše zahtjeve, slijede masovni prosvjedi u cijeloj Federaciji BiH,” upozorio je Mehić, naglašavajući da umirovljenici nisu ucjenjivali niti prijetili, već traže razumno rješenje do septembra. Ako ne bude nikakvog razumijevanja, najavili su održavanje demokratskih mirnih protesta kako bi skrenuli pažnju na svoj položaj. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()