Otvorena fontana koja svjedoči o prijateljstvu dugom pola vijeka

Miljković je naglasio da će se rukovodstva dvije opštine i dalje truditi da unaprijede bratske odnose

27.04.2023. 15:41
  • Podijeli:
fountain-ga1864139f_1920-644a7b6b8f548.webp Foto: Pixabay

Opština Kozarska Dubica obilježava danas Dan opštine i 50 godina od bratimljenja i prijateljstva sa opštinom Bela Palanka u Srbiji.

Dan opštine Kozarska Dubica ustanovljen je u znak sjećanja na oslobođenje područja opštine od okupacije i fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu i sve žrtve Narodnooslobodilačkog rata /NOR/, a tim povodom danas su opštinski zvaničnici, gosti i delegacije položili vijenac kod spomenika Stojanka majka Knežopoljka na gradskom groblju Urije.

Održana je svečana sjednica Skupštine opštine Kozarska Dubica na kojoj je o istoriji ovog mjesta govorio profesor istorije Rajko Zlojutro, a načelnik opštine Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić uručili su priznanja zaslužnim pojedincima, kolektivima i organizacijama.

Dobitnici ovogodišnjeg priznanja, odnosno zahvalnica opštine Kozarska Dubica, su lokalna Policijska stanica, ljekar Zlatko Seferović, profesor srpskog jezika i književnosti Gordana Latinović, rukometaš Miloš Kos, Srpsko-pjevačko društvo "Višnjić", rukometni klub "Kozara" i Ženski rukometni klub "Knežopoljka".

Svečanoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica prisustvovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac, Bobana Ćibić i Dragan Brdar, izaslanik predsjednika Srbije Adam Šukalo, delegacija grada Kragujevca i opština Bela Palanka i Mali Zvornik iz Srbije.

Povodom bratskih odnosa između opštine Kozarska Dubica i Bela Palanka ispred zgrade opštine u čast 50 godina od bratimljenja u rad je puštena novoizgrađena fontana na kojoj su ugravirani grbovi bratskih opština, a koja će trajno svjedočiti o pola vijeka prijateljskih odnosa.

Predsjednik opštine Bela Palanka Goran Miljković rekao je da će, nakon 50 godina i mnogo truda i energije koju su uložili i prethodnici i sada oni koji smo na funkcijama i u Beloj Palanci i u Kozarskoj Dubici, ostati pravo obilježje prijateljstva.

"Bitno je to što ćemo istu ovakvu fontanu izgraditi i u Beloj Palanci i svečano otvoriti 5. jula na Dan naše opštine", izjavio je novinarima Miljković.

Miljković je naglasio da će se rukovodstva dvije opštine i dalje truditi da unaprijede bratske odnose, osiguraju nove kontakte, ne samo na poljima kulture i sporta, već i u svim sferama društvenog života, uključujući i privrednike.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić istakao je da će fontana prijateljstva Bele Palanke i Kozarske Dubice biti trajan podsjetnik svim građanima na odnose prijateljstva, podrške i pomoći koji su građeni pet decenija.

Reljić je zahvalio rukovodstvu opštine Bela Palanka i svim drugim delegacijama opština i gradova iz Srbije koji su uveličali događaje povodom obilježavanja Dana opštine Kozarska Dubica.

"Kozarska Dubica danas je slobodan i otvoren grad, sa ljudima dobrog srca koji su uvijek gostoprimljivi. Kozarska Dubica je danas srednje razvijena opština u Republici Srpskoj, a osnovu njene privrede čini metaloprerađivačka, drvoprerađivačka, prehrambena i tekstilna industrija", izjavio je Reljić.

Delegacije opština Kozarska Dubica i Bela Palanka danas su obišle i objekat Osnovne škole "Sveti Sava" u Kozarskoj Dubici i u školskom dvorištu zasadile hrast, po kojem Dubica i nosi ime, a koji će simbolično predstavljati korijene bratstva upravo na mjestu odakle je počela ova pet decenija stara prijateljska veza.

U okviru programa obilježavanja Dana opštine Kozarska Dubica večeras će na svečanoj akademiji u 20.00 časova načelnik opštine Radenko Reljić uručiti "Ključeve bratstva" predsjedniku opštine Bela Palanka Goranu Miljkoviću, kao znak povjerenja i namjere održavanja bratskih i korektnih odnosa.

U Kozarskoj Dubici danas će u 17.00 časova biti održana 55. tradicionalna Trka oslobođenja u Svetosavskoj ulici.

Čestitke rukovodstvu i građanima opštine Kozarska Dubica povodom Dana opštine uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, načelnik bratske opštine Etropole iz Bugarske Dimitar Dimitrov, predsjednik Skupštine grada Kragujevac Miroslav Petrašinović, predstavnici Ministarstva odbrane i Crvenog krsta Slovenije i drugi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()