Oslobođen za ratni zločin kod Zvornika: Sada traži 13.000 naknade štete

Lazarević zbog lošeg zdravstvenog stanja nije prisustvovao današnjem ročištu, a njegov punomoćnik Dragan Gotovac je naveo da je tužbeni zahtjev smanjen sa 24.000 na 13.000 KM

27.06.2024. 19:20
  • Podijeli:
sud-bih-anadolija.jpg

Punomoćnik Raje Lazarevića, koji je nakon pravosnažne oslobađajuće presude za zločin u zvorničkom selu Lokanj tužio Bosnu i Hercegovinu, zatražio je da mu se isplati 13.000 maraka na ime nematerijalne štete nastale sudskim postupkom, dok je Državno pravobranilaštvo predložilo odbijanje ovog zahtjeva u cijelosti.

Lazarević zbog lošeg zdravstvenog stanja nije prisustvovao današnjem ročištu, a njegov punomoćnik Dragan Gotovac je naveo da je tužbeni zahtjev smanjen sa 24.000 na 13.000 KM.

Gotovac je rekao da je Lazarevićevo zdravlje loše, što je navedeno i u nalazu sudskog vještaka Petka Grubača, koji nije pristupio današnjem ročištu.

"Zbog toga vještak nije mogao provesti intervju nego je procijenio stanje tužitelja na osnovu psihičkih osobina prosječnog čovjeka u datoj situaciji", rekao je Gotovac i naveo da je vještak u nalazu konstatirao tegobe tokom vremena koje je Lazarević proveo u pritvoru.

Pomoćnik državnog pravobranioca Sead Zukanović je rekao da 56 dana – koliko je Lazarević proveo u pritvoru, kao ni izrečene mjere zabrane – nisu imale uticaj na njegovo psihičko stanje. Kazao je da tužena strana osporava pravni osnov podnošenja tužbenog zahtjeva, jer Krivični zakon BiH ne propisuje podnošenje ovog zahjeva ako su i prvostepena i drugostepena presuda oslobađajuće.

Lazarevićev punomoćnik je u završnoj riječi rekao da su ispunjeni svi uslovi da Sud usvoji tužbeni zahtjev.

"Smatramo da je tužbeni zahtjev realan i suglasan važećoj sudskoj praksi", kazao je Gotovac.

Zukanović je u završnoj riječi naveo da tužitelj nakon oslobađajuće prvostepene i drugostepene presude nije tražio njenu objavu u sredstvima javnog informisanja, što bi predstavljalo moralnu satisfakciju tužitelju. Predložio je da Sud odbije tužbeni zahtjev kao neosnovan.

Na upit Suda, punomoćnik Gotovac je rekao da su, kada je u pitanju objava presude, smatrali da treba postupiti kao u drugim predmetima – gdje to nije traženo.

Lazerević je ranije oslobođen krivice za zločin protiv čovječnosti u selu Lokanj kod Zvornika 1992. godine.

Kako javlja Detektor, sud će odluku po Lazarevićevoj tužbi donijeti nankadno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()