Novinarka koja kreativnost iskazuje izradom unikatnog nakita

Snježana Majstorović pravi nakit od polimerne gline ostavljajući lični pečat svakom predmetu koji izradi

09.11.2022. 11:48
  • Podijeli:
nakit_snjezana_unikat-1667903589596.webp Foto: Ustupljene fotografije

Snježana je završila novinarstvo, a izradom nakita počela je da se bavi negdje između završetka studija i pronalaska zaposlenja.

“Oduvijek sam voljela nešto da pravim, šijem, crtam, pa sam nekako bila u kreativnoj potrazi, da bih sasvim slučajno, isprobavajući za svoje potrebe polimernu glinu, počela da razmišljam u smjeru pokretanja vlastitog malog brenda. Pokazujući svoje prve cvjetne naušnice dragim ljudima i objavljujući ih na svom Instagram profilu, dobila sam samo pozitivne komentare i riječi podrške. To me je činilo srećnom i tako sam se "bacila na posao"”, priča ova kreativka za portal UNA.

Nakit pravi od polimerne gline. To je primarni materijal, koji kombinuje sa metalnim komponentama, perlicama, akrilnim bojama, sjajnim folijama, a ponekad i epoxy smolom.

“Poznato je više tehnika kada je u pitanju izrada nakita od polimerne gline, a ja najčešće koristim tehniku "skulpture" koja podrazumijeva oblikovanje gline po želji, pravljenje raznih oblika, ručno i uz pomoć pribora”, priča Snježana.

Takođe, kaže da često koristi i tehniku miješanja različitih boja i vrsta polimerne gline kako bi dobila efekat dragog kamena (faux stone), zatim tehnikom "otiska" koja podrazumijeva dobijanje ukrasa na površini gline pomoću šablona ili iscrtavanjem slobodnom rukom.

Proces rada

Proces rada, priča Snježana, uključuje mnoštvo koraka do gotovog proizvoda.

“Priprema radne atmosfere, prostor, materijal, svjetlost, muzika i ono najvažnije - volja i inspiracija. Počinjem sa konkretnim radom - glinu je potrebno razraditi prije nego napravimo željeni oblik, da ne bi dolazilo do mrvljenja, razdvajanja ili pucanja. Zatim pravim željene oblike ručno, pomažu mi kalupi, pribor za modelovanje, igle, nožići i slično. Slažem ih na karton, na kojem ih pečem u rerni na 110°C, 30 minuta. Poslije pečenja, bušim rupice, turpijam, spajam ih sa metalnim komponentama i na neke dijelove lijepim iglice za uho. Neke su predviđene za oslikavanje akrilnim bojama, nakon čega ih lakiram. Neke čekaju završni sloj smole, što im daje poseban efekat, ali i minimalno dan duže čekanja na taj komad nakita. Zadnji korak je spajanje metalnim komponentama, nakon čega su naušnice spremne za nošenje”, kaže nam Snježana.

Pitali smo je ima li neki savjet za sve koji žele da počnu da se bave izradom nakita?

“Danas je sve dostupno na internetu, od načina izrade do ideja, i naravno - pronalaska materijala. Moj savjet za sve koji žele da izrađuju nakit ili bilo šta drugo, jeste da samo počnu i probude svoju kreativnost, nestvarno je koliko ideje same nadolaze”, poručuje Snježana.

Za izradu jednih naušnica potrebno joj je od 2h do dva dana, to sve zavisi od detalja, veličine, same kompleksnosti izrade.

Njeno mišljenje je da se kod nas ne cijeni ručni rad u mjeri u kojoj bi trebao, ali poručuje da je taj "mali krug velikih ljudi" koji podržavaju kreativce puno važniji od mase.

Zaštitni znak

Ova kreativka, na svakom predmetu koji izradi ostavi lični pečat.

“Moj zaštitni znak se ogleda kroz sam naziv "spriritus movens", što znači "duh koji pokreće" i to je neka lakoća koju posjeduje svaki komad naušnica koje pravim. Trudim se da nekako taj dašak vedrine ulijem svakome ko nosi "spiritus movens". To nije nešto što se vidi”, kaže Snježana.

Na pitanje kako izgleda idealna žena koja  nosi njene kreacije, Snježana kaže – puna života!

“Idealna žena koja nosi moj nakit je žena puna života, prirodna, samouvjerena i samopouzdana, žena koja plijeni svojom istinskom harizmom i energijom. Takve žene ga u stvari i nose i ponosna sam na to”, zaključuje Snježana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()