Nove cijene plina u FBiH će se znati krajem oktobra, očekuje se dodatni rast

Oglasili se iz Energoinvesta, kompanije koja uvozi plin u FBiH

21.09.2022. 12:44
  • Podijeli:
plinsko_kuhalo_foto_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Federacija BiH cijenu plina za naredni kvartal od Gazprom Exporta može očekivati početkom oktobra, jer trenutna cijena vrijedi do kraja trećeg kvartala, odnosno do 30. septembra.

"Energoinvest konstano pravi analize i modele mogućih situacija, ali davanje tačnih informacija o cijenama u budućnosti prije nego što nam to potvrdi Gazprom  nije moguće zbog svih poznatih okolnosti, ali prema svim prognozama i dalje se očekuje rast cijena", poručili su iz ove kompanije.

Ističu da su tržišne cijene plina na TTF gasnoj platformi izuzetno promjenljive i za nekoliko puta veće od cijena koje mi imamo.

"Nakon što dobijemo nove cijene od Gazproma blagovremeno ćemo obavijestiti javnost", poručili su iz Energoinvesta.

Cijena plina se formira kvartalno na osnovu kretanja cijene nekoliko elemenata, a ponajviše nafte u prethodnih devet mjeseci.

"Novu cijenu ćemo dobiti početkom oktobra i bit će izračunata na već spomenuti način. S obzirom na to da se cijene plina na tržištu mijenjaju više puta tokom godine, prema cijeni nafte, po naftnoj formuli, a pošto je cijena nafte značajno rasla, tako raste i cijena plina", poručili su iz Energoinvesta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()