Nova godina, novi problemi: Sjeme i sadni materijal poskupili do 50 posto

Poljoprivrednici u BiH nezadovoljni, a troškovi samo rastu

11.03.2023. 18:00
  • Podijeli:
Đubrenje_poljoprivreda_obrada zemlje_Foto Pixabay (1)-63c69f68eec90.webp Foto: Pixabay

Poljoprivrednici u u Bosni i Hercegovini spremaju se za novu, proljetnu sjetvu, a kako navode pred njima je neizjestan period u pogledu cijena i troškova proizvodnje.

Ističu da se mnogo toga promijenilo, ali nagore.

Otišlo nagore

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo u razgovoru za UNU kaže da je cijena đubriva neznatno opala, a u isto vrijeme sjemena su 50 posto poskupjela.

"Moram kazati da je sada gore nego prošle godine, a kakav će ishod biti na kraju samo dragi Bog zna. Da se razumijemo, slična situacija je i u Republici Srpskoj, jer se ista sjemena nabavljaju u cijeloj BiH", govori Bićo.

Ističe da postoje najave od Vlade FBiH za pomoć u iznosu od 200 maraka po hektaru.

"I to dragi Bog samo zna kad će biti, jer sve ovo je usporeno oko uspostave vlasti, sve je to kilavo. Nadamo se do kraja marta da će sve biti završeno i da će se krenuti s isplatama. Tih 200 maraka ni blizu nije dovoljno, ali kakva je situacija, zadovoljni smo. Još da se krene s isplatom redovnih poticaja, bilo bi dobro. Mada to ne može pokriti troškove sjetve. Sadni materijal i sjemena su skuplja za 50 posto nego jesenas, a još postoje naznake da će to rasti", upozorava naš sagovornik.

Bićo: Kod nas je sve kilavo

Izrazio je bojazan obzirom na način poslovanja u BiH, da će trgovci cijene još malo "podići".

"I tako će biti do zvanične sjetve. Mi smo ovisnici o uvozu, nešto malo proizvodimo sjemena, ali je to zanamarivo. Sadni materijal se malo proizvede u BiH, ali opet ovisimo od glavnog sjemena. Ako sadnicu paradajza proizvodimo, moramo uvesti zrno odnekud. Što se tiče sadnog materijala, BiH je na samom dnu, odnosno praktično ne postoji", naglašava.

Poticajna sredstva neophodna

Kada je riječ o pripremama za proljetnu sjetvu, plastenička proizvodnja je već počela, a što se tiče proizvodnje na otvorenom poljoprivrednici su iskoristili desetak dana lijepog vremena prije kiša, pa su zasadili bijeli luk ili krompir.

"U Bosni još uvijek sadnja nije počela, ali u Hercegovini, tačnije Ljubuškom, mladi krompir je već ubačen u zemlju. Kod nas ovdje se snijeg tek istopio, pa će se polako početi ulaziti u parcele, kreće oranje i pripremom za sjetvu. Inače ona zvanično počinje početkom aprila", otkriva nam.

Kada su u pitanju očekivanja poljoprivrednika za naredni period, Bićo nam govori da je najbitnije program isplate i poticajnih sredstava i da to krene do kraja marta.

"Nacrt je gotov, sada traje javna rasprava, pa bi to trebalo do kraja marta da bude gotovo i poljoprivrednici očekuju da će do početka sjetve doći i prva sredstva koja su nam realno i neophodna, jer trebamo nabaviti retromaterijale za sjetvu", zaključuje Bićo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()