Nemaju ni svoj krov nad glavom: Samohrana majka i petero mališana trebaju našu pomoć

Takođe ovom prilikom objavljujemo i žiro račun samohrane majke za sve koji žele da uplate novčana sredstva: Sparkasse banka 199 044 60759811 58 .

29.01.2024. 09:30
  • Podijeli:
Mediha Elkasović-65b75e1a5989d.webp Foto: NEZAVISNE NOVINE

Samohrana majka Mediha Elkasović, skupa s petoro maloljetne djece, živi teško i u vrlo lošim egzsitencijalnim uslovima u sanskom naselju Zdena.

Ovoj porodici je mnogo štošta potrebno, od novčane podrške pa do krova nad glavom koji im je ipak u trenutnoj situaciji najpotrebniji. Ova hrabra majka brine o svojoj djeci nakon što ju ju, kako kaže, suprug napustio i trudi se da ih podiže u vrlo teškim ekonomskim uslovima. Mediha kaže kako skrbi o 13-godišnjem Ibrahimu, 10-godišnjoj Ajli, 9-godišnjoj Saneli, 8-godišnjoj Ajni i 7-godišnjem Sanelu. Porodica preživljava od dječijeg doplatka i jednokratne novčane pomoći koju neredovno primaju, a kada se saberu sva mjesečna primanja, ona izađu oko 600 maraka. Ipak, u svjetlu trenutne inflacije i opšteg poskupljenja životnih troškova, to je nedovoljno za šestočlanu porodicu.

“Snalazim se kako znam i umijem, sva djeca idu u školu, treba ih opremiti knjigama i školskim priborom, mora im se kupiti odjeća i obuća, djeca moraju nešto pojesti u školi. Sa ovakvim primanjima teško je sve to postići”, kaže Elkasovićeva.

Ipak, ono što je za ovu porodicu trenutno najveći problem jeste krov nad glavom, obzirom da žive u tuđoj kući. Majka kaže kako su objekat dobili od vlasnice na besplatno korištenje, ali se kuća nalazi u vrlo lošem stanju jer se radi o objektu izgrađenom prije pedesetak godina. Svuda je mnogo vlage, krov prokišnjava na više mjesta, stolarija je dotrajala i za vrijeme zime porodica je prisiljena da boravi u kuhinji koju zagrijava šporet na drva.

Problem su i režije, pa Elkasovićeva kaže kako joj je, zbog puknuća cijevi stigao račun za vodu od 600, a dug za električnu energiju iznosi 166 maraka.

Nedavno im se pokvarila i veš mašina, pa je prisiljena prati veš i odjeću na ruke.

“Najveća nam je potreba neki pristojan smještaj, da se djeca ne porazbolijevaju. Kuća nije naša i ako vlasnica odluči da je proda ili iznajmi, kuda ću ja s petoro djece”, pita se majka.

Primjeri poput ovakvih, gdje maloljetna djeca žive i odrastaju u uslovima nedostojnim čovjeka, trebaju biti alarm u svakoj društvenoj zajednici koja drži do sebe. Ovoj porodici je potrebna pomoć, a svi koji žele da im pomognu mogu ih posjetiti na adresi Oslobodilačka 44 ili više informacija dobiti kod Crvenog križa Općine Sanski Most.

Takođe ovom prilikom objavljujemo i žiro račun samohrane majke za sve koji žele da uplate novčana sredstva: Sparkasse banka 199 044 60759811 58 .

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()