Nakon 10 mjeseci Mostar konačno počeo uklanjati ploče s nazivima ulica po ustaškim čelnicima

Na identičan način su uklonjene ploče u nekadašnjoj ulici Vokića i Lorkovića, koji su također bili ministri u Vladi tzv. NDH, saveznici Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije

10.05.2023. 08:23
  • Podijeli:
mostar-ulice-pixsell-denis-kapetanovic.jpg

Vlasti u Mostaru u utorak su, simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i Dana Europe, započele s uklanjanjem ploča s nazivima ustaških dužnosnika te postavljanjem novih, imenovanih po uglednim građanima, o čemu je odluku Gradsko vijeće donijelo još prije deset mjeseci.

Umjesto Mile Budaka, ustaškog ministra iz Vlade zloglasne NDH, u središtu Mostara u utorak su zaposlenici Parkova postavili ploče s imenom pjesnika Alekse Šantića.

Na identičan način su uklonjene ploče u nekadašnjoj ulici Vokića i Lorkovića, koji su također bili ministri u Vladi tzv. NDH, saveznici Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije. Na ta su mjesta postavljene ploče s imenom hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, koji je s posebnim nadahnućem pisao o gradu na Neretvi.

Uz ove dvije ulice mijenjaju se ploče i u nekadašnjoj ulici Đure Spuževića, koja je preimenovana u Ulicu Ismeta Ice Voljevice, dok je u Ulici tabornika Ive Zelenike postavljena ploča s natpisom Ciglana. Ulica koja je nosila naziv po Rafaelu Bobanu, jednom od najpoznatijih pripadnika ustaškog pokreta i režima, sada nosi ime fra Ljudevita Laste, navodi Dnevni.ba.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH Juri Francetiću, nosit će naziv Humska ulica.

Potkraj rata 1995. tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a šest ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih dužnosnika Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika, te Đure Spuževića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()