Na Dan sjećanja na žrtve Holokausta: U Potočarima potpisana Muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa

Kao svjedoci, inicijativu potpisalu si i Munira Subašić te Jakob Finci.

27.01.2024. 13:01
  • Podijeli:
muslimansko-jevrejska-deklaracija-872x576-65b4ef3a5e2f4.webp Foto: N1

U Memorijalnom centru Potočari, u Srebrenici, danas je potpisana Muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa.

Potpise su stavili su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i bivši potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menahem Z. Rozensaft.

Kao svjedoci, inicijativu potpisalu si i Munira Subašić te Jakob Finci.

„Avaz“ je objavio kompletan tekst mirovne inicijative u kojoj se kaže da su obaveze „posvećenost pamćenju žrtava prošlih genocida“, odricanje od svih oblika antisemitizma, islamofobije i drugih netrpeljivosti, nepopustljiva posvećenost zaštiti života, sloboda izražavanja unutar okvira poštovanja, kao i dosljedna, saosjećajna komunikacija.

Kavazović o paradžematima i Dodiku „Konstantno napada Islamsku zajednicu i pokušava je uvući u politička previranja“

–Zajednički napori u vremenima krize: U trenucima krize, stojimo zajedno, udružujemo svoje resurse, znanje i strategije. Naši zajednički napori proširit će se na krizno upravljanje, održavanje mira i operacija oporavka, osiguravajući snažnu podršku i zaštitu za naše zajednice. Naša vizija: Vezana našom istorijom i vođena zajedničkom odgovornošću prema budućim generacijama, ova deklaracija simbolizuje našu posvećenost svijetu u kojem razlike postaju mostovi učenja, a svaki život cijenjeno blago – piše između ostalog u dokumentu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()