Širom svijeta danas odzvanjaju poruke mira i sloge

Uskrs je najveći i najstariji hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo uskrsnuće iz mrtvih

09.04.2023. 20:05
  • Podijeli:

Vjernici rimokatoličke crkve proslavljaju Uskrs, praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću. To je ujedno i najstariji hrišćanski praznik, koji u crkvenom kalendaru nema stalni, fiksni datum. 

Širom svijeta danas odzvanjaju poruke mira i sloge. Centralnu svetu misu u BiH, povodom ovog praznika, u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, predvodio je nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić.

„Neka u svakom društvu bude dovoljno mudrih ljudi, koji će znati razborito upravljati razlikama, uvijek izbjeći sukobe, te graditi i jačati mir, pravdu, povjerenje i slogu među ljudima i narodima - poručio je u propovijedi nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić. „I nasljeđujući njegov primjer, takođe u našim srcima treba biti prostora za sve ljude s kojima živimo i koje susrećemo sa željom posvuda i uvijek širiti istinu da su svi ljudi među sobom braća i sestre. Važno je to propovijedati, svjedočiti i često ponavljati – istakao je vrhbosanski nadbiskup. 

Misi koju je predvodio prisustvovalo je mnoštvo vjernika. 

Mir, ljubav, zdravlje, sloga - poruke su koje su odzvanjale ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu. 

Papa Franjo predvodio je uskršnje bdjenje u bazilici Svetog Petra u Vatikanu i pozvao vjernike da ne odustaju od nade, uprkos, kako se izrazio, ledenim vjetrovima rata. U propovijedi koju je pročitao pred osam hiljada ljudi, govorio je o gorčini i razočarenju koji su danas prisutni u svijetu. Svoje uskršnje dužnosti papa je završio tradicionalnim obraćanjem "gradu i svijetu" sa balkona bazilike Svetog Petra, i tom prilikom apelovao na Rusiju da okonča sukob u Ukrajini i pozvao na prestanak nasilja na Bliskom Istoku. 

Podvukao je značaj Hristovog vaskrsenja i uputio poruku ohrabrenja vjernicima da istraju u vjeri u boga i pomognu onima koji pate. 

„Pomozite voljenim Ukrajincima na njihovom putu ka miru i podijelite uskršnju svjetlost sa narodom Rusije. Utješite povrijeđene i sve koji su izgubili svoje bližnje u ratu i omogućite zarobljenicima da se se bezbjedno vrate svojim porodicama. Otvorite srca svih u međunarodnoj zajednici u cilju završetka toga rata i svih ostalih sukoba i krvorpolića – poručio je papa Franjo. 

Uskrs je najveći i najstariji hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo uskrsnuće iz mrtvih, kao pobjeda vjere i života nad smrću. 

Ovaj dan predstavlja okosnicu i temelj hrišćanske vjere. Za Uskrs se vežu brojni običaji, a najrasprostranjeniji je tradicionalno kuvanje i ukrašavanje uskršnjih jaja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()