Meteorolog Nedim Sladić najavio kakvo nas vrijeme očekuje

"Ako ste se uputili na more, ne gubite nadu - izgurajte utorak, a poslije uživajte", kazao Sladić

30.06.2024. 15:24
  • Podijeli:
Nedim Sladić-657d81490dad1.webp Foto: NOVA BiH

Meteorolog Nedim Sladić pojasnio je kada možemo očekivati zahlađenje, ali takođe i kada da očekujemo drugi toplotni val.

"Danas do 38 stepeni  na jugu Hercegovine, a u Sarajevu do 35 stepeni. Međutim, tokom prvih sati utorka probija hladniji zrak sa sjevera u sklopu atmosferskog poremećaja koji se premješta preko našeg regiona pa jedva da u Bosni prelazimo 20 stepeni, okvirni rang je od 16 do 20, na jugu do 24 stepni. Fluks vlage s juga uvjetovan je ciklonom u Jadranu u sklopu ovog poremećaja koji nailazi na spomenuti hladniji zrak strujeći sa sjevera", naveo je Sladić  na svojoj Facebook stanici.

Kako dodaje njihov susret uvjetuje podvlačenje hladnijeg zraka pod topli, pri čemu se topli istiskuje i uzdiže uvis, te dolazi do izraženijeg ohlađivanja zraka te kondenziranja, zbog čega se prognoziraju jače padavine.

"Bez obzira na lokalno jaču kišu i prolazno veće količine padavina u utorak (>30 mm/24h), izgledniji u istočnim i jugoistočnim, te djelomično u centralnim područjima Bosne, ali lokalno i na istoku i sjeveroistoku Hercegovine, ostali dani su suhi i uz dosta sunca", istakao je Sladić.

Dakle, ako ste se uputili na more, ne gubite nadu - izgurajte utorak, a poslije uživajte.

"Juli vremenom izgledno neće razočarati turiste i holidaymakere. No mogao bi poljoprivrednike koji se bore sa sušom, s obzirom na to da su ovo posljednje konkretnije padavine koje vidim u doglednije vrijeme na prognoznom materijalu. Novi toplotni val na rasporedu je u drugoj dekadi jula", zaključio je Sladić.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()